onsdag 18 april 2012

Hur var det nu med halsont och träning

Kände av lite halsont igår och det hänger kvar idag också. I övrigt inga tecken på sjukdom eller förkylning. Träna eller inte träna är då frågan?
Man bör inte bagatellisera förkylningskänningar när det kommer till träning. Jag har en bild inetsad på näthinnan, bilden av ett mikroskoppreparat med en bit hjärtmuskel som jag tittade på under en patologikurs. Den liknade bilden här nere till höger, det var bilden av en pågående hjärtmuskelinflammation. Vävnaden kom från en ung vuxen, idrottande person som ignorerat förkylningskänningar och fortsatt träna hårt, vilket alltså slutade så illa att personens hjärta blev undervisningsmaterial som exempel på dödlig hjärtmuskelinflammation.

Normal hjärtvävnad till vänster (1), hjärtmuskelinflammation till höger (2)

Det är lurigt med förkylningssymptom, vanligt förkylningsvirus sätter sig sällan på hjärtat men det finns en rad andra virus, och bakterier också för den delen, som i stort sett ger samma symptom och är mer benägna att påverka hjärtat. Det kan vara så vanligt som att var 5:e "förkylning" inte alls är orsakad av det vanliga förkylningsviruset, rhinovirus, utan av någon av dessa andra patogener. Det finns just inget sätt att själv ta reda på vad det är man har eller ifall det finns en begynnande hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation som lurar runt hörnet.

Så, träna eller inte träna?
För min del blir det ett riktigt lugnt pass på motionscykel, just inte jobbigare än en promenad. Jag är säker på att det kommer andra dagar när jag kan köra hårdare träning, när allt känns 100%, idag är inte en sån dag helt enkelt.

(1) http://fsweb.bainbridge.edu/acunningham/AP/AP-TissueClass.htm
(2) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Viral_myocarditis_(2).JPG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar