tisdag 5 mars 2013

Söta ben

Kan man prata om söta ben? Som i motsats till sura då alltså. Trodde verkligen dagens pass skulle bjuda på surben, men icke, återhämtningen efter gårdagens långpass slog mig själv med häpnad. Torde ju ha blivit helt glykogentömd av de där drygt 4 timmarna som vasaspinningen tog, men av det märktes nästan inget idag. Kunde köra två timmar med rätt bra tryck, varav 50 minuter vigdes åt sweetspoten. Jag hoppas det stämmer, det som sägs om sötpunkten, att det är en bra nivå att ligga på för att puffa upp mjölksyratröskeln utan att slita ut sig för mycket.

Snart hoppas jag kunna bjuda på lite mer riktiga cykelinlägg här, ska bara få ordning på alla cykelprylar först!

8 kommentarer:

 1. Med risk för att låta dum, men jag har inte greppat det här med sweetspot riktigt. Inte är detsamma som att köra tröskel va? Ligger man höger i puls, nästan så att det inte funkar? Över tröskeln allstå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom, man ligger en bit under tröskeln. Sådär så att det är lite obekvämt och flåsigt, men utan att bli mjölksyrastinn. En höftning brukar vara att man ska ligga på 85-95 % av tröskeleffekt. Vinsten ligger i att man orkar hålla på längre tid, samtidigt som det ändå stressar kroppen såpass att tröskeln höjs. En avvägning mellan volym, belastning och träningseffekt.

   Radera
  2. Andrew Coggan som skrivit mycket läsvärt om träning har spridit det här konceptet, man kan läsa lite mer om det i den här korta pdf:en : Training in the ´sweet spot´

   Radera
 2. Tack så mycket! Vissa begrepp bara fladdrar förbi och man tror man har lite koll. Ska kika in pdf:en!
  Låter som ett bra pass att köra, något att lägga in.

  SvaraRadera
 3. hihi, söta ben! sweet! det ska jag börja ta till i skidspåret då det känns så! ;) ser fram emot cykelinläggen, börjar känna mej pepp på mtb-säsongen igen. Tips å sånt för att starta upp och bli tuffare i terrängen emottages gärna :), funderar på att köra ett lopp redan i juni .. borde börja smygträna lite :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du känner suget efter mtb! Det funkar att cykla på snö också, så börja smygträna du.
   Tips för att bli tuffare i terrängen... hmm, det kanske skulle gå att knåpa ihop ett inlägg om det framöver :)

   Radera
  2. många pratar om det fantastiska i att cykla på skare på skoterlederna häromkring så det måste jag nog testa lite senare i vårvinter, men har inga vinterdäck på min cykel så det borde jag börja med att skaffa för nästa säsong ifall jag vill börja vintercykla. JA knåpa ihop ett sånt inlägg! :)

   Radera
  3. Så länge det är mer snö än is funkar vanliga däck riktigt bra faktiskt! Körde mycket på Rocket Ron förra vintern. Med en bra (mjuk) gummiblandning i däcken är greppet i snö ofta bättre än med vinter/dubbdäck som ofta har hårdare gummi som blir än hårdare i kyla och inte är lika följsamma på lite lösare underlag.

   Radera