torsdag 31 maj 2012

Lite träningsstatistik och grafer

Månaderna rullar på. I oktober 2011 gick startskottet för det som skulle bli en halvseriös satsning på att komma i form. Åtta träningsmånader har förflutit sedan dess. I början var det egentligen inte utveckling och resultat som kom i första hand, träningen var snarare av terapeutisk natur. Den blev det avstressande andningshål jag behövde i vardagen för att ro i land arbetet med min avhandling. Övertidstimmar blandades med träningstimmar för att nollställa hjärnan och fylla på med ny mental energi. Att lägga upp träningsstrategier och eftersträva progression kom lite senare, ungefär i samma veva som jag startade upp bloggen strax innan årsskiftet, men konceptet förfinas för varje månad allt eftersom jag lär mig mer om träning.

Som en liten översikt över denna träningssatsning så summerade jag ihop hösten, vintern och vårens träning i ett par diagram. Dessa platta diagram berättar inte hela historien förstås, de säger bara hur mycket jag tränat, men egentligen inget alls om hur jag tränat. Det är en helt annan historia som inte ryms på en x- och y-axel. Hur som helst, de här graferna ska jag fortsätta fylla med träningstimmar, för de ger en duglig översikt över vad jag håller på med.

Enkel summering över all träning resp. all cykelträning.
Cykelträning inkluderar: mountainbike, landsväg, spinning, testcykel, motionscykel.Uppdelat efter träningsform blir diagrammet såhär (klicka för full storlek).


Klimatet har förstås haft en stor inverkan på hur timmarna fördelats på olika träningsformer. När kylan kom i november provade jag på spinning för första gången någonsin. "Kan ev. funka som cykelsubstitut i vinter" skrev jag som en notis i träningsdagboken på Funbeat. Så blev det också och tidvis har cykelsalen på IKSU känts som mitt andra hem. Vårvärmen och den annalkande sommaren har förstås medfört ett trendbrott och jag tillbringar alltfler timmar på cyklarna utomhus istället.

Vissa träningsformer för en tynande tillvaro med några få strötimmar i månaden, som innebandy och löpning som väldigt sporadiskt dyker upp i kalendern. De är inte så värst intressanta i sammanhanget egentligen, men de är bra för variationens skull och de bidrar förstås till den totala träningsvolymen.

Hade jag inkluderat träningen från föregående års sommar i diagrammet så hade det mest blivit ett gytter under 5-timmarstrecket. Jag tränade helt enkelt inte mycket alls, även om jag gärna såg mig som en någorlunda duglig motionär.
Under en bra vecka här i maj tränade jag nästan lika mycket som förra sommarens toppmånad juli. Även om man kan luras att tro att jag är en motionär av rang baserat på de timmar jag lägger ner på träning nu, så är det ändå ett faktum att jag för mindre än ett år sedan var mer av en soffliggare som bara någon enstaka gång i veckan for ut och motionerade på cykel. Så jag är långt ifrån någon toppatlet, utgångsläget var alltför dåligt för det, men jag hoppas kunna fortsätta träna enligt planen och så småningom kunna prestera i paritet med min träningsvolym, men det lär dröja innan jag når dit.
Egentligen är det mer resan som är målet dock, jag vill kunna cykla mer och fortare för att det är roligt helt enkelt och vägen dit går genom att just cykla, och ha roligt.

Det blev ett himla långt inlägg det här, men något måste man ju sysselsätta sig med på en vilodag! :-)

2 kommentarer:

 1. Känner så igen mig själv i din beskrivning! Jag tror på att älska resan lika mycket som målet (eller mer till och med). Anledningen till att jag cyklar är just för att det är så himla roligt. Tycker dina grafer visar på sund ansträngningsnivå, själv gick jag in lite för hårt när jag bestämde mig för att sluta "soffligga" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, har man inga tävlingsambitioner eller liknande, så är det ju resan som är hela målet. Att utmana sig själv och följa sina egna framsteg och ha roligt på vägen!
   Lätt att gå in för hårt, det har gjort tidigare också, med knäproblem som följd. Försökte trappa upp långsamt den här gången och det verkar ha fungerat :) Hoppas du får en fin cykelsommar!

   Radera