lördag 2 juni 2012

Race report - Gimonäs Bikeboost motion 2012

Då har jag kört mitt första motionslopp på landsvägen, Gimonäs Bikeboost motion 100 km. Hade känningar av lite nervositet innan, det blev ännu värre när jag såg att jag skulle starta i sista startgruppen. Såg framför mig hur jag skulle bli avhängd direkt och få köra helt ensam hela vägen och att alla funktionärer skulle behöva vänta på mig för att få packa ihop sina grejer framåt kvällen...Riktigt så blev det inte, tack och lov. Vi var väl en 11 st som bildade klunga i början, men den decimerades ganska omgående till 6 pers. Hade god medvind från start och det gick bra fort, 35-40 km/h och lite däröver. Kändes slitsamt efter ett tag. Fyra mil in i loppet kom backarna upp från Bjännberg, inte särskilt branta men sega. Den lilla klungan splittrades. De fyra främsta samlade ihop sig efter backarna, men jag orkade inte ansluta och blev ensam. Sen kom Motvinden med stort M. Kunde lite kort växelköra med två andra runt Gräsmyr, men de var tröttare än jag så efter tag blev jag ensam igen.

Som bonus kom regnet därefter! Vinden fortsatte friska i från alla möjliga håll; kantvind, sida-mot, rakt emot. Härligt värre. Slog av på tempot och petade i mig en halv Vitargo-kaka inför den prövning som skulle komma. Långbacken ner mot Hössjö var ren njutning och vätskekontrollen där bjöd på en mugg väldigt god saft. Halvannan mil därefter kom det fruktade Rödtjärnsberget. Stigningen har aldrig sett så brant ut som idag. Alldeles för tidigt tvingades jag gå ner på lägsta växeln och mjölksyran kom med besked. Pustade, frustade och stånkade mig uppför. Just som jag kom upp på krönet öppnades himlens portar ordentligt och hade jag den minsta torra fläck kvar på kroppen så raderades den där och då!

Efter den prövningen kändes Överboda-backen som en väldigt nätt och liten stigning. Skymtade en framförvarande cyklist i backarna och det ger ju alltid lite extra krut i benen. Det fanns liksom inget att spara på längre, hällde i mig det sista av sportdrycken och pressade på så mycket benen orkade. Kom ikapp honom vid Stornorrfors och han anslöt till mitt bakhjul. Fick lite välbehövlig draghjälp sen vid Klabböle, men jag gick ifrån i sista backen och rullade solo in i mål.

Belönades med en finfin vimpel stämplad med icke vattenfast färg, men det får väl symbolisera dagens blöta prövning :-)Tiden då? 3:27:19 rullade jag in på.
Är jag nöjd med det? Jo det får jag väl säga. Hade en vag tanke innan om att det vore skoj att gå in på under 3:30, men jag är så orutinerad på landsvägskörning, särskilt på så här långa sträckor att jag hade ingen aning om det var rimligt eller inte.

Trist nog fick jag inte igång GPS:en vid start så en manuellt ritad karta får visa dagens rutt: Volvo lastvagnar - Röbäck - Hössjö - Nyland - Bjännberg - Gräsmyr - Hössjö - Rödtjärn - Överboda - Stornorrfors - Klabböle - Volvo. 

8 kommentarer:

 1. Starkt kört, nu får du börja hänga på i de snabbare grupperna på onsdagsträningen eller hänga med på lagtempo på tisdagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Anonym" - Det kanske jag borde göra, får se vilken grupp jag hoppar in i när det blir dags för nästa träningspass.

   Radera
 2. Bra kört och härlig berättelse!
  Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hasse! Nu sitter jag och väntar på era rapporter från Siljan, hört ryktas om att det var en ordentlig prövning ni utsattes för.

   Radera
 3. Grymt kört Karin! Härlig racereport. Grattis till ditt första motionslopp och till en bra tid!
  Du verkar också ha haft risigt väder:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena. Mm, vädret hade kunnat vara bättre, men det var trots allt 10-12 grader varmt under loppet ändå. Jag tror ni hade det värre?

   Radera
 4. Grattis Karin och vilken skön berättelse:)Såg inte till dig i går på BB MTB! Blött, blött var det:) /Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Jag har sett några bilder, såg ut som ni hade en riktig lerfest i I20-skogarna :) Du körde riktigt bra såg jag, 5 mil i den terrängen är en utmaning alltså.
   Det blev inte att jag anmälde till BB i år, hade ingen bakväxel så jag ville inte anmäla mig i förväg ifall den inte skulle hinna dyka upp. Nu fick jag den iofs kvällen före, men då fanns det redan planer på att dra iväg och köra DH istället. Det blev för övrigt en lerfest det också :)

   Radera