söndag 28 april 2013

Luftning av bromsar rond 1 och 2

Okej, det var länge sen jag skrev om att jag var på gång att lufta mina bromsar, men annat kom i vägen. Typ en flytt och så. Nu var det dags att ta tag i det dock, särskilt som luftningskitet måste återbördas till sin rättmätige ägare snart. Kollade lite youtube, läste en manual (PDF från Avid) och satte igång.
So far so good...
Avid Elixir 3 heter min bromsar. Ökända för sin svampighet och allmänna oförmåga att låta sig luftas. Lyckades jag bättre än alla de som på olika forum beklagat sig över problematiska luftningar? Tyvärr inte, nej. Jag kan inte dra ut mer luft ur systemet men ändå går det fortfarande att trycka bromshandtaget ända in mot styret och bromsverkan är inte ens ett snäpp bättre nu än i morse, trots att jag faktiskt fått ut en ansenlig mängd luft och upprepat proceduren två gånger om.
Min nöjdhet med dessa bromsar har aldrig varit total, de var "okej" när de var nya men sjunkit stadigt i anseende sen dess. Svampig känsla, dålig modulering, dåligt bett. Funderar nu på om det vore värt att byta ut dem helt. Shimano XT BR-M785 lär vara ett bättre och ganska prisvärt val...? Annars gillar jag Formula-bromsar men då drar det iväg lite för mycket i pris.

Först ska jag dock gå en tredje rond mot Elixir, jag är en dålig förlorare och vill inte ge mig riiiiktigt än.

12 kommentarer:

 1. Folk har verkligen riktigt dåliga erfarenheter av Elixir. Det var mest tur som gjorde att jag fick min Canyon med Magura-bromsar. Hade väldigt dålig koll innan men det verkar ha blivit bra. Har inte märkt av några problem alls än trots att Magura fick återkalla några modeller för ett tag sedan.
  http://www.rosebikes.se/artikel/magura-disc-brake-mt2-563634/aid:563636

  SvaraRadera
  Svar
  1. MT2 fick inte jättebra betyg när happy testade stigcyklar förra året, annars har ju Magura några jättefina bromsar. Hope skulle man ju kunna drömma om också, men då var det den där detaljen med priset igen.

   Radera
  2. Har du nån länk till det där testet? Letade men kunde inget hitta¨, tycker ändå jag dammsugit happy rätt bra. Jag måste ju kolla upp om det är så att man sitter på skräpbromsar (!)

   Radera
  3. http://happymtb.org/2012/04/23/stigcykel-grupptestet-2012-rose-dr-z-29/
   Just att de verkar kräva mycket handkraft rimmar illa med mina klena flickhänder ;)

   Radera
 2. Låter som ett projekt, detta med att lufta bromsar! *Respect*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, skulle man kunna säga. Har aldrig gett mig på det här tidigare... Egentligen borde det väl vara rätt simpelt men är man ingen hejare på att meka så blir det verkligen ett projekt av det hela.

   Radera
 3. har du knackat noggrant på oket och på handtaget när du "drar ut" luft? knacka hårt med något hårt och håll på länge... en stor mejsel med ett hårt plast handtag funkar kanon. Prova även att skruva loss oket och vända det åt alla håll medan du knackar, samma sak med handtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, tack! Jag har knackat men kanske inte nog länge. Ska testa skruva loss delarna också, även om det tar emot att behöva krångla så.

   Radera
 4. Jag lämnade in mina istället. Det verkade enklast så... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklast, och förmodligen snabbast! :) Men jag vill gärna (försöka) lära mig alla delar av mekande själv.

   Radera
 5. Var det detta kit du körde med? http://www.rosebikes.se/artikel/formula-bleeding-kit/aid:160755 För snål för att lägga 540 på Avid Juicy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som det ja. Lånade kitet men jag har för mig det var ett Formula-F på sprutorna.

   Radera