tisdag 21 augusti 2012

Knäskydd vid stigcykling?

Knäskydd, armbågsskydd, ryggskydd, smalbensskydd, hjälm, hjälm med käkskydd, nackskydd... Produkterna finns där ute - men vilka ska man ha för stigcykling? Ska man se ut som en stormtrooper för att vara på den säkra sidan eller är den outfiten reserverad för DH-cyklisterna enbart? Det finns väl inga rätt och fel egentligen, men debatten blossar upp på cykelforumen ibland och jag har funderat en del över saken.

Hjälm är åtminstone självklart för de allra flesta, stryktåliga handskar likaså - där nöjer sig de flesta, i synnerhet XC-cyklisterna. Det kan jag förstå, kombinationen lycra och bulkiga skydd skär sig ganska mycket :) Dessutom kan de nog vara i vägen om man satsar på att köra fort och den rådande inställningen tycks vara att de helt enkelt inte behövs. 
Hjälm, handskar & knäskydd i skogen.

Den som ändå vill skydda sig lite mer brukar gå på knäskydden därnäst, jag började köra med det förra året. Märkte att knäna är väldigt smärtkänsliga, även en liten törn kan göra ont ganska länge, därtill har jag blivit influerad av mina cykelkamrater där knäskydden är vanligt förekommande.

Fast frågan om de verkligen är nödvändiga uppkommer ändå mellan varven. Senast i lördags, inför den varma turen längs Lögdeälven, diskuterades det huruvida knäskydden skulle vara på eller ej. Terrängen är ju ganska snäll trots allt, mest bara sand och ris, inga stenbumlingar eller jättetekniska partier. Därtill gassade solen, det blir ruskigt varmt under skydden. Vi var ändå eniga i att om man skippar knäskydden just denna dag skulle det säkert straffa sig med en extra vådlig vurpa och trasiga knän, bara för att liksom.

Varför funderar jag över det här just idag då? Jo, för att det blev ändå så att jag vurpade i lördags och nu har det blommat ut flera stiliga blåmärken, bl.a. på insidan av högerknät. Trots att knäskydden satt där de skulle. Tanken som väckts är... hur hade knät sett ut om jag inte kört med skydden på?
För min del är frågan i rubriken tämligen avgjord iaf, även fast jag mestadels kör rätt långsamt i skogen så kommer knäskydden få hänga med även i fortsättningen. 

14 kommentarer:

  1. Jag röstar FÖR knäskydd! Utan Bosses äckliga hade det inte blivit nå Grekland för mig i sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, så även äckliga knäskydd kan fylla sin funktion alltså :)

      Radera
  2. Bra inlägg! :) Jag vill gärna ha ett par knäskydd och googlar sönder mig efter ett par Large i det märket du använder eftersom nästan alla verkar rekommendera samma, men de är slut överallt! :( Det finns en annan tillverkare som jag sneglat på men de kostar lite för mycket just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 661 Kyle Strait var populära men tillverkas inte längre. Det verkar finnas en uppföljare som heter 661 Rage knee, de ser snarlika ut på de bilder jag sett.

      Radera
    2. Jahaaaa det kan ju förklara en del ;)

      Radera
  3. Bra inlägg Karin! Jag har funderat på knäskydd men kommer mig inte för att köpa dom. Mina knän är också känsliga och efter sommarens alla vurpor är de inte speicellt vackra.
    I bland funderar jag faktiskt på ryggskydd, åtminstonde till min dotter, typ sådana där de åker slalom i.

    Fast, jag skulle nog inte tävling med knä och ryggskydd på, lyckra du vet;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle nog få mer än en sned blick på dig om du ställde dig i startfållan i LLC med knä- och ryggskydd på :)
      Ryggskydd vet jag inte så mycket om... annat än att de finns cykelryggsäckar med inbyggt skydd. Happymtb testade några olika modeller förra året tror jag det var.

      Radera
  4. Skulle vilja slå ett slag för ryggskyddet i skogen också, det krävs bara en vurpa och landa lite snett på en stubbe eller sten så är det slutcyklat, ditt blåmärke på knäet och dina tankar till hur det skulle sett ut utan knäskydd, hur långsökt är det att samma sak händer fast med ryggen?

    Man har ju ändå oftast en ryggsäck på sig, man glömmer snabbt att man har ryggskyddet under. Jag har ryggskyddet när jag åker skidor utför, och när jag cyklar XC, kör jag downhill har jag förstås mer skydd. Jag har ramlat på olyckliga sätt i båda sporterna då jag på fullt allvar tror att jag skulle haft rejält mycket sämre rygg idag än om jag inte haft ryggskyddet på.

    Sen skulle jag köra med skydden i tävlingar också, oavsett blickar. Men det beror kanske på hur fåfäng man är ;). Min erfarenhet säger då att det nästan är större chans att skada sig i en tävling än vid motion eftersom man satsar så hårt. Varför kompromissa när man knappt känner av att man har skydden på sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt bra kommentar Richard.
      Visst har jag funderat över ryggskydd många gånger också, särskilt som jag har en minnesvärd vurpa i bagaget med ett tungt, platt fall på ryggen. Att det var just platt räddade mig där, men det satte snurr på tankarna.

      Samtidigt kan man tänka över det här med sannolikhet, detta luddiga och multifaktoriella begrepp. Till vilket pris ska man skydda sig mot något som för de flesta har låg sannolikhet att inträffa, även om konsekvenserna kan vara allvarliga?

      Det var ett bra och tänkvärt inlägg i debatten.
      Jag har ju på intet sätt satt punkt för mina egna funderingar här. För tillfället är jag nöjd med den medelväg jag valt, men inget är hugget i sten.

      Radera
    2. Ryggskyddets vara eller icke vara i skogen har även florerat i mina tankar. Jag skulle aldrig åka skidor utför utan ryggskydd, ändå spjutar jag utför berg utan om sommaren. Det känns ju onekligen lätt korkat. Samtidigt är ju ryggskyddet grymt varmt, vilket är ett mindre problem om vintern än om sommaren. Men nu hörde jag från en kille att det kommit nya ryggskydd som är så tunna och små att man knappt märker dem. Det låter ju mkt lovande! Jag har ingen aning om var de säljs eller hur de ser ut, men kan ju vara värt att kolla upp tänker jag.

      Radera
  5. Kul att det är lite diskussion kring det här :). Men tja, varmt? Jag skulle vilja syna hur varmt det egentligen blir, och hur mycket det verkligen påverkar cyklingskomforten och cyklingen generellt. Har ni provat?

    Om man nu har nån tight cykeltröja eller något på överkroppen, slänger på en sån här: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=57753, sen en liten ryggsäck på det, då glömmer man bort den rätt snabbt. Visst kommer man bli blöt under den, men jag tror inte det blir så varmt att det blir olidligt. Jag tycker i alla fall inte det och jag kör med en sån här: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=36863, vinter som sommar, och visst svettas man, men det gör man ju ändå. Även under ryggsäcken (som ni säkert har va?) om man inte har ryggskydd. Jag känner inte av den alls efter att jag hoppat på cykeln.

    Jag tror för övrigt att det är viktigare att ha ryggplatta på cykelstigen än i skidbacken, visst går det snabbare i skidbacken, men oddsen att träffa en sten eller stubbe med ryggen känns större om man flyger över styret uför en brant med cykeln än om man faller allvarligt i offpisten.

    SvaraRadera
  6. Det borde bli varmare av ryggskyddet än ryggsäcken, på säcken finns ventilerande kanaler så anläggningsytan mot ryggen lär vara mindre än för skyddet. Därmed inte sagt att det har någon praktisk betydelse ifråga om den upplevda värmen eller om det påverkar prestationen på något sätt. Har ingen egen erfarenhet att referera till här, har aldrig använt eller ens känt på ett ryggskydd.

    Odds hit och dit... Jag vet inte hur många mil landets skogscyklister skrapar ihop per år på stigar som kantas av klippor, stockar, stubbar och annat, men ändå är det rätt sällan man hör talas om någon som skadar sig riktigt allvarligt, ännu mer sällan rör det skador i rygg eller nacke. Samtidgt, det kan räcka med en endaste oturlig vurpa så är skadan skedd.

    Intressant att få höra lite argument, det är inte fel att tänka över det här ordentligt.

    SvaraRadera
  7. Jag har en sån här, http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=65668, som jag använt en del när jag kört mtb. Har dock ara använt den vintertid (inte blivit så mkt mtb sen dess), så då var värmen inga problem var ju snarare tvärtom då. Tycker inte man märker av den heller speciellt mycket, så tycker inte den inverkar på t.ex. rörlighet. Har även ett par sådana här, http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=30846, även de användes under vintern.

    Inte vurpat då jag använt dem så kan inte kommentera om de i praktiken ger något skydd.

    SvaraRadera
  8. Bra med massa produkttips. Många prylar ser riktigt smidiga ut. Synd det inte finns någon butik här i närheten där man klämma och känna på såna här grejer.

    SvaraRadera