tisdag 7 augusti 2012

Fjällcykling i Härjedalen, dag 2 - Helags

Efter mjukstarten på Flatruet så bjöd dag 2 på en ordentlig cykeltur till fjälls. Målet för dagen var Helags fjällstation som ligger på 1043 meter över havet. Hade gott sällskap av Martin, umecyklisten med rötter i Funäsdalen.

Vi startade från Kläppen ovanför Ljungdalen. Morgonen var småmulen och regnig, men när vi skruvade ihop cyklarna inför turen så hade molntäcket tunnats ut och tillvaron var hyggligt torr.
Första biten cykling gick över fäbodvallar och genom fjällbjörkskog. Spångarna var överlag inte särskilt cykelanpassade med däcksbreda glipor mellan plankorna, men stigarna däremellan var riktigt fina! Om än blöta efter nattens och morgonens regn.
Sista biten upp mot trädgränsen brantade det till ordentligt och vi fick knuffa cyklarna en bit.
På kalfjället var leden betydligt mer cykelvänlig.
Det var några månader sen vi cyklade på snö senast, men här låg det faktiskt lite kvar.
Toppen av Helags ligger dold uppe i molnen där till vänster. Leden över fjället var småstenig och bitvis lite sådär lagomt tekniskt utmanande. Riktigt, riktigt kul att cykla!
Idag verkade vi vara de enda cyklisterna vid fjällstationen. Det satt fint med en nygräddad lunchvåffla i det här läget, drygt två timmar efter att vi lämnat bilen.
Utsikt upp mot Helagsglaciären som visade sig just under molntäcket.
Hotande moln på nervägen, men det kom nästan inget regn på oss.
Blöta blev vi ändå dock, för det var några bäckar som skulle passeras. Både små...
...och en lite större. 
Det blev inte så många bilder från nerfärden, det var för roligt att cykla helt enkelt. Nerförsbackar av den här kalibern finns inte i Umeå, det var helt otroligt att få rulla kilometer efter kilometer över fjällheden. Cyklisten var riktigt nöjd, och även lite smutsig, denna dag.

18 kommentarer:

 1. Du det där såg inte otäckt ut alls! Har vandrat en del där och funderat på att cykla, lär nog ta tag i det ganska snart... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör slag i saken! Just denna sträcka verkade vara som gjord för cykling. Förutom de undermåliga spångarna nere i skogen, men det får man se som balansträning de luxe ;)

   Radera
 2. Underbart! Förstår precis vad du menar med "magiskt känsla" i förra inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen härligt! Jag är så glad över att det äntligen blev av.

   Radera
 3. Vilka härliga stigar och leder, diggar att cykla då det ser ut precis så!! Och just i den miljön - magiskt ja! Men alltså shit vad det är vått överallt just nu, här också .. tänkte få simma med cykeln i skogen i söndags .. lite otrevligt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, det är en väldigt regnig sommar på sina ställen.
   Svenska fjällen bjuder på riktigt fin cykling; Åre, Hemavan och Abisko ska vara bra också.

   Radera
 4. Härligt Karin! Jag missade helt glaciären uppe på Helags, det var alldeles för låga moln. Nåväl, ännu en anledning att fara tillbaka. Vi kanske ska göra sällskap? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna det! Jag kan lätt tänka mig att köra den där rutten igen. Klart du måste tillbaks för att titta på glaciären :)

   Radera
 5. Inspirerande bilder! Cyklade själv i de trakterna för någon vecka sedan. Hade dock med mig en CX så höll mig på grusvägarna, bland annat den som går från Funäsdalen till Ljungdalen över Flatruet. Med tanke på alla leder som man cyklade förbi blev man sugen på mtb igen. Kanske dags att skaffa sig en ordentlig mtb till nästa år och göra ett återbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kim. Du skrev om den där Flatruet-rundan på happymtb va? Tänkte på den när jag satt i bilen på väg över till Ljungdalen - det måste kännas ordentligt i benen att ta så många höjdmeter grusväg!
   Kan absolut rekommendera att köra mtb i trakterna däromkring :)

   Radera
  2. Stämmer bra det skrev kort om den där samt på bloggen. Jupp det var bra träning med de backarna och jo fram mot slutet började de ta ut sin rätt också. Men man saknar ju de de där 5-6 km lång backarna här hemma ur ett träningsperspektiv.

   Mmm en ny mtb och tekniken är nog vad som saknas dock just nu ;) Det såg även ut att vara lätt att hitta ut på mtb-leder i Funäsdalen, var ju tydliga skyltar vid flertalet ställen. Något som jag tycker saknades i Åre där jag var förra året, men det är väl å andra sidan lite mer DH-inriktining där. Däremot bort mot Vålådalen fanns fina leder, cyklade dock inget där.

   Radera
  3. Jag kikade på de där lederna i Funäsdalen på deras hemsida innan jag åkte dit, det var något av en backup ifall vädret skulle vara för dåligt för fjällturer. Fick aldrig tid att utforska dem närmare dock, men de finns väl kvar även kommande år.

   Åre ska ha en del fin XC-cykling också, men jag har aldrig varit där själv. Även bra möjligheter för toppturer á la AM-stuk om man inte vill bryta benen i DH-backarna. Vålådalen är också intressant. Gaaah, det finns så mycket fjäll kvar att upptäcka! :)

   Radera
 6. Schyssta bilder! Körde också helags i somras, har ett tips vad gäller rutten. Börja med att rulla grusävgen ner från kläppen och ta in någon grusväg till höger som tar dig till liften vid Torkilstöten, putta uppför bakcen och följ vinterleden mot Helags, den kommer fram några kilometer innan fjällstationen. Riktigt, riktigt fin stig. Sen på vägen tillbaka kör man ner till bilen vid Kläppen. jag har gjort turen både som du gjorde den och som jag nu beskrev och den senare är betydligt roligare tyckte jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick höra samma sak från en annan Helags-cyklist, så nästa gång blir det nog vinterleden upp. På tillbakavägen var det tydligare att det fanns två leder att välja på, så vi funderade över hur vinterleden skulle kunna tänkas vara - men vi körde på det säkra kortet och tog samma väg ner. Vilket var tur, för vinterleden ska inte alls vara lika rolig på nervägen.

   Radera
  2. Nej på nervägen vill man köra mot kläppen. Om de bara kunde byta ut spängerna ner genom fjällbjörkskogen så skulle ju även den sträckan vara kalas. Nu blir det lite väl mycket av och på med de dåliga spängerna.

   Fördelen med vinterleden från Torkilstöten är att man puttar uppför slalombacken. Det innebär att man tar ganska många höjdmeter i ett svep och får flowig fin cykling upp mot Helags och slipper gneta i så långa uppförsbackar på vägen dit. Cyklingen från stigkorset ner till fjällbjörkskogen är ju helt fantastisk :)

   Radera
  3. Väldigt bra tips, tackar för det.
   De där spängerna med en decimeterbred glipa i mitten var verkligen ingen höjdare. Undrar just vem som ansvarar för underhållet? Man skulle kunna tipsa dem om att tänka på cyklisterna nästa gång spängerna rustas upp.

   Radera