tisdag 24 juli 2012

Utprovning av nya benövningar i gymmet

Gick till IKSU i morse och uppsökte det mest avskilda hörnet i gymmet för att prova några nya övningar för ben, som del av min fördjupning i ämnet styrketräning för cyklister. Värmde upp med några lätta set frontböj. Följde upp med bulgarian split squat, splitböj. Tuff övning, inte minst för balansen, och ger samtidigt en väldigt välbehövlig stretch av höftböjarna. Lite i samma anda körde jag också omvända utfall, ännu en balanskrävande akt - det såg nog inte helt vackert ut, min balans är verkligen usel. De sista seten gick bättre än de första ändå, så det finns hopp om förbättring! Raka marklyft har jag kört tidigare också, det är verkligen en grym övning. Ger bra stretch för baksida lår och träningsvärken den ger i hamstrings har jag aldrig kommit i närheten av på annat sätt. Avrundade med att pressa gluteus-gruppen i abduktormaskinen. Troligen den enskilda övning som haft störst inverkan på att stabilisera mina tidigare så vobblande knän.

Övningar som splitböj och utfallsvarianter torde vara särskilt intressanta för cyklister, i och med att man fokuserar på att arbeta med ett ben åt gången samtidigt som bål och höft ska hållas stabila. Precis som under cykling med andra ord.
Nu ser jag fram emot morgondagens träningsvärk, det känns redan nu att den är på gång :)

2 kommentarer:

 1. Nej, splitböj är inte helt lätt! Men roligt. Min naprapat tipsade om att det kan bli ganska tufft för knäna när man kör tungt vilket enkelt åtgärdas genom att flytta fram främre foten så att den är en bit framför knät. Då blir det lättare att hålla rät vinkel i knät.

  Omvända utfall är också en höjdare. PT'n brukar be mig köra utfall växelvis framåt och bakåt med 2 x 12½ kg hantlar. Grymt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Ska tänka på att hålla en knävänlig position.

   Radera