onsdag 8 oktober 2014

Har din cykel också ett kön?

Han, hen, den, hon? 

Märkligt fenomen det här men flera av mina cyklar omtalas till vardags med ett visst genus, hur det uppkommit vet jag ej och villka kriterier de uppfyller för att klassas på ena eller andra sättet må det nog tillsättas en slags genuskommitté för att utreda. Är det här vanligt förekommande tro?
Oftast har det känts på ett visst sätt redan från första stund. Landsvägshojen Richmond blev så klart Richie med en gång, en han-cykel, Richie the Racer. Det är något maskulint över uppenbarelsen tydligen.


Något mer motsägelsefullt kanske, så betraktas även Canyon övervägande som en hane. Trots sitt W i modellnamnet (Nerve XC 7.0W) som signalerar kvinnotillhörighet samt de käcka lila detaljerna är den i mitt huvud mestadels en han ändå. Möjligen en han med vissa feminina drag, icke desto mindre - Canyon = han.


Den kralligaste, tuffaste, bångstyrigaste, tyngsta och allmänt mest axelbreda cykeln i mitt lilla stall är min röda pärla. Enduron. Hon har verkligen tagit en plats i mitt hjärta, märk väl: hon. Enduron är en hon. Har alltid varit. Är det de mjukare, bulligare formerna som gör det? Eller något mer abstrakt i själva attityden eller utstrålningen? Jag vet inte, hon är en hon helt enkelt.


Men allt är ju inte svart eller vitt, han eller hon, det finns en flytande skala däremellan. Där hamnar Konan. En solklar hen!


6 kommentarer:

 1. Ha ha! Mina hojjar har alltid var avkönade dennar. Möjligtvis har de djuridentitet. Jag ser stumpyn lite som en häst. Lloyden däremot har alltid varit en han, tror jag i alla fall, eller så är den bara en lloyd. Det kanske är ett kön i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, därav hästliknelserna du dragit till med. Lloyd kan få vara av ett eget kön om lloyd vill det. Min andra röda pärla, bilen dvs, är definitivt en hon det också. Det är liksom bara så det är :)

   Radera
 2. Det har jag faktiskt aldrig reflekterat över. Men nu när jag tänker på det så; nej. Dom är allihop 'den' och benämns oftast med sin modellbeteckning eller grentillhörighet. 'Altamiran', SLM'en eller MTB'n, tempohojen. Utom Bianchin, numera pensionerad, som alltid varit just 'Bianchin'.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske så de flesta ser det :) En cykel, den cykeln. Neutralt.

   Radera
 3. När jag lirade gitarr var alla guror "hon". Tror till och med huvudgitarren hade namn efter en gammal barndomsförälskelse. Detta har dock inte återrepat sig i cykelintresset. Alla är cyklar är "den".
  Förutom ett undantag - min härliga, gamla peugeot konverterad till fulcross. Den blev rätt snart "fransyskan" :)

  SvaraRadera
 4. En Santa Cruz, coolt!

  SvaraRadera