måndag 20 januari 2014

Landsvägsrunda i ett vinterlandskap

"HTFU och trampa"

Gav mig ut på hybriden idag för att på närmare håll beskåda helgens snöfall över närområdet, träden är gnistrande vintervita och termometern visade bara -8 idag - helt acceptabelt! Styrde mot Sävar med en möjlighet till förkortning vid Täfteå. När jag närmade mig Täfteå var jag lite kall om nosen men framförallt kall om fötterna. Otrevligt. Det skulle korta av turen med närmare en mil att gena mot Täfteböle, frestelsen var stor. Det uppstod en liten diskussion i mitt huvud:
"-Det blir en riktigt kort tur om du genar här, var det ens värt att bylsa på alla kläder för den korta rundan?"
"-Eeh, njae.."
"-Och när tror du att du kommer ha tid att träna nästa gång, imorgon?"
"-Nej, har inte tid då."
"-Onsdag?"
"-Troligen inte tid då heller..."
"-Dåså, HTFU och trampa till Sävar!"

Allt det här tog väl egentligen bara en bråkdels sekund, men det är sant att det är ont om träningstid i veckan. Jag trampade alltså till Sävar innan jag vände tillbaks mot stan. Blev ingen jätterunda ändå, 34 km, fast med kalla fötter och i vinterväglag nog så slitigt ändå.
Och vinterlandskapet då? Jag försökte ta in allt jag kunde av det! Utomhuset är milsvida mycket trevligare nu än när isslasket härskade.

Vinterväg och en racerhybrid. 

En annan vinterväg, samma hybrid. 

En vintercyklist, bitvis lite glad åt den kyliga turen ändå. 

Belöningen efter hemkomst. Nybakt kokostoscakaka och en mugg rykande varmt te. 

8 kommentarer:

 1. rekommenderar elsulor alla dar i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm den dagen jag har en tusenlapp över bara sådär blir det nog ett köp. Fram till dess får jag fortsätta riskera inte livet, men väl några lemmar vid varje vintertur.

   Radera
 2. testa neoprenöverdrag, funkar kalas för mig, och då har jag ändå vanliga "sommardojor"! blir bra icke-svettig isolering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kör jag med också! BBB Heavyduty, kraftiga saker. Men jag har problem med den perifera cirkulationen, får lätt vita fingrar och tår, även när jag inte fryser i övrigt, typ Raynauds fenomen.

   Radera
  2. usch jobbigt läge... hm jag fryser jämt om kinderna/tinningarna, även när resten av kroppen är supersvettig, kan det vara nåt liknande?

   Radera
  3. Kanske det, det är som att vissa delar av kroppen överreagerar på lite lätt kyla och stryper blodflödet nästan helt, med resultat att man verkligen börjar frysa om dem.

   Radera
 3. Vad är skillnaden mellan racerhybrid och vanlig hybrid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många olika cyklar under termen hybrid: trekking-, stads-, racer-. Min Kona Dew Drop är kanske mer av en trekkinghybrid egentligen, robust sak i sitt grundutförande med brett växelomfång och fästen för packningsanordningar o dyl. Men jag har lättat upp den lite här och var och med sitt bockstyre och landsvägsreglage ser den mer ut som en racer. Så i min värld är det en racerhybrid. Eller kanske crosshybrid eftersom den har skivbromsar. Terminologin är inte huggen i sten ;-)

   Radera