onsdag 9 juli 2014

Sightseeing i Luleå - MTB-versionen

Post-reserapporteringen fortsätter, del II

Andra cykelturen i Norrbotten tog plats i Luleå. Hade frågat en lulebo om stigtips, en av cyklisterna bakom bloggen Bike Life in Swedish Lapland, och hips-vips fick vi både guide och månghövdat sällskap på en tur som tog oss genom och runt Luleå stad. Vi startade centralt och letade oss via grusväg, asfalt och Bergnäsbron ut mot skogen väster om stan, mot det som kallas Kallaxheden.


Det var en lite speciell naturupplevelse att cykla runt Luleå. Nog har jag sett sand och tallar förut, det finns några tallhedar här runt Umeå också, fast inte i denna utsträckning, inte ens i närheten. Vi såg alltså jäkligt mycket sand och tallhed på vår tur, väldigt vackert, väldigt platt och allt detta ramades in av ett gäng sköna cyklister och en värmande kvällssol.


Vi fick väl just bara en glimt av närheten till Kallaxheden och fortsatte sen över Gäddviksbron till niporna vid Karlsvik. Riktigt läckert! Höga rasbranter stupade ner mot Luleälvens djupblå vatten.


Notera här förekomsten av fatbikes på turen, väl anpassade för de sandiga stigarna sommartid och snöcykling vintertid. Bodde jag i Luleå skulle jag nog också skaffa en!
Vi rullade ner mot älven och fortsatte vår tur just i vattenbrynet. Mycket vackert, fortfarande njutande av den osannolikt varma kvällen.Klart värt att uppehålla sig invid vattnet en extra stund, stoppade i oss energibars och flapjacks med fortsatt utsikt över den stilla älven. Endurons 2.3"-däck ser smått anorektiska ut jämte 4.7" fatbikedäck.


Därefter mer stig, vi var in en bit på ett MTB-spår som ska vara uppmärkt där vid Karlsvik, korsade E4:an och sen blev mitt orienteringssinne helt satt ur spel. Tröttheten kom krypande och allt snurrande på okända stigar blev för mycket, jag bara hängde med i ledet av cyklar och log lite extra när stigen gick över berghällar och vi fick några meters utförskörning.


Via en liten grusväg intill vattnet vid Mjölkudden tog vi oss tillbaka in mot centrala Luleå, det var så vackert och vi i den besökande skaran var så trötta och nöjda så :)


Fantastiskt kul att se vad ännu en stad har att bjuda på vad gäller stigcykling och himla kul att träffa på likasinnade cyklister i en annan del av landet. Stort tack till Olov som initierade turen och alla andra som hängde med, grymt trevligt och har ni vägarna förbi Umeå återgäldar jag gärna med en guidad tur i mina hemmaskogar.

Rutten, drygt 3 mil. 

4 kommentarer:

 1. Platt och sandigt? Låter som Luleå :-) Riktigt trivsam tur en fantastiskt vacker kväll. Tack för sällskapet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite förvånad över att det finns plattare ställen än Umeå, Luleå är dock ett av dem :-)
   Att turista med cykel måste f.ö. vara det bästa sättet att lära sig ett nytt ställe, så vackra vyer får man inte se annars!

   Radera
 2. Tack själva. Trevligt att få guida lite på hemmaplan. Mitt blogginlägg uteblev tyvärr då jag lyckats glömma minneskortet i datorn på jobbet. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en fin runda du knåpat ihop åt oss, att vädergudarna var med oss blev pricken över i:et. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att stifta bekantskap med Luleå och dess befolkning.

   Radera