måndag 11 juli 2016

Vi körde en Girl Ride i Bygdsiljumsbacken

En introduktion till downhill/enduro

Vi ville peppa fler tjejer att komma till Bygdsiljum Bikepark (med vi menas alltså jag, Maria och Lena) och annonserade ut en extra öppetdag för enbart tjejer där vi erbjöd teknikträning, guidning och genomgång av de lättare lederna i parken. Platserna blev snabbt fullbokade!! Det fanns tydligt ett intresse och ett sug bland tjejer att få prova på och komma igång med utförscykling. Så obeskrivligt kul alltså. Sjukt kul! 
Introövningarna gick ut på att hitta grundpositionen och balansen samt hantera bromsarna och svänga på rätt sätt. Vi gick också igenom tekniken för att pumpa cykeln över hinder och förstås hur man åker släplift med cykel. 


De tidigare cykelerfarenheterna inom gruppen var rätt så spretiga, från att bara ha cyklat damtralla till att ha cyklat mountainbike till att ha kört en del i bikepark förut. Verkligen utmanande att försöka se till allas nivå och instruera därefter. Gröna vågen, Mossen och Banan bjuder på olika spelplaner med olika svårigheter, perfekta för att pusha igång nybörjare i stora skydd på feta cyklar. Regnet som började falla under eftermiddagen gav bara lite extra spänningskrydda till anrättningen ;) 

Våta hängbroar och spångar i Mossen, regnet gav extra bra
förutsättningar för att lära sig bromsa rätt.

Fokus på att pumpa fart och inte trampa i Gröna vågen.
Utvecklingskurvan för dessa nykomlingar gick verkligen bara uppåt, magiskt roligt att se. Och höra! För snart nog ekade glädje- och spänningstjuten genom skogen. 

Banan: kanon för att träna velodromkurvor!


Även vi från instruktörssidan lärde oss en hel del under dagen som vi tar med oss till nästa gång, för det ska bli en nästa gång! Det här var ett jätteroligt format för att få in nytt folk till backen och att sikta in oss på tjejer var verkligen lyckat, mycket givande att få använda sina egna erfarenheter till att ge andra möjligheten att hitta samma tjusning i utförscyklingen som jag själv gjorde, just i Bygdsiljum, för snart fyra år sen
Håll utkik i Bygdsiljumsbackens Facebook-flöde, för snart annonserar vi ut ännu en Girl Ride - denna gång även med fortsättningskurs för hopp, dropp och stök i rött/svart. 

Lena och Maria tvättar cyklar vid dagens slut,
iklädda snyggaste cykeltröjorna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar