söndag 2 december 2012

Jag kan marklyfta?

Ska jag våga hoppas på att jag fixar marklyft nu? Försökte lära mig i somras men fick mest bara hysteriskt ont i ryggen även med flugvikter på stången, därefter har jag hållit mig till raka marklyft istället som känns som en simplare övning. Gjorde ett nytt försök på vanliga mark idag, passade på att experimentera lite när jag ändå var ensam i friviktsrummet på IKSU - något som inte händer särskilt ofta för övrigt, men det är väl många som ligger kvar lite extra länge i sängen en snöig söndagmorgon.
Trappade upp vikterna försiktigt från 30 till 60 kg i tiokilossteg. Drog en ganska stabil 10:a på slutet, men det kändes att tekniken började bli lite väl svajig där så jag vågade inte öka mer idag. Men 60 kg tycker jag inte är så illa pinkat ändå, 1 kg mer än vad jag själv väger just nu. Den här övningen måste jag klämma in fler gånger framöver, jag tror det finns högre vikter i kroppen bara jag får tekniken att sitta.
Körde några set raka mark därefter innan jag gick över på rena överkroppsövningar resten av passet, blev så peppad av att marklyften gick så bra att det spillde över i alla andra övningar också - det blev ett grymt bra pass allt som allt! Promenerade hem med ett leende på läpparna efteråt, trots snödrivor och tvåsiffriga minusgrader, inte ens vintern kunde sabotera min härliga träningsbubbla denna söndag. 


6 kommentarer:

 1. Bra, ta det lugnt med vikterna så fixar det där sig. Marklyft är mycket bra grundövning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, ska inte stressa fram nåt, tekniken är viktigast. Bara så glad för att det äntligen gick alls. Som du säger, det är verkligen en bra grundövning, vill gärna ha med den i träningsprogrammet.

   Radera
 2. Har du någon i din närhet som är duktig på styrketräning och kan visa/kolla på dig när du kör mark? De som vet bäst brukar vara personer som sysslar med tyngdlyftning och/eller styrkelyft, inte alla s.k. PT's vet tyvärr hur ett korrekt marklyft ska utföras. Om du kör många set kan jag rekommendera dragremmar för att skona händerna lite grann (fast valkar får man ju ändå, men det tvivlar jag på att du som cyklist är särskilt rädd för :)).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte, men jag har många års teoretisk erfarenhet från lurkande på Kolozzeum ;) Så jag vill gärna tro att jag inte är helt lost. Visst vore det bra ändå att ha en riktig lyftare vid sin sida någon gång, men vad jag vet så känner jag ingen här som pysslar med sånt. Skulle behöva lite tips i böjen också, men hyser som du en viss skepsis mot PTs överlag. Å andra sidan har jag en gratis PT-timme innestående på mitt träningskort, så i värsta fall blir det bara en bortslösad timme om jag testar, man behöver ju inte lyssna på vad de säger :)

   Radera
 3. Gratis skadar ju aldrig! :)
  Det jag tycker mig ha sett på "vanliga" gym jämfört med tyngdlyftningsklubbarna jag tränat på är att folk kör massor av repetitioner i högt tempo utan magstöd. I OL/SL räknas fem repetitioner som MYCKET och man kör alltid med död start, dvs tar in ny luft mellan varje repetition. Jag är långt ifrån expert men jag tror att det är ett mycket bättre sätt att träna på för att lära sig tekniken än att "hetslyfta" om du förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, död start har jag snappat upp. Tack för tipsen, har du vägarna förbi här snart igen får du gärna komma till gymmet och PTa lite :) Sen ska du inte vara så blygsam, vet nog att du skrapat ihop hyfsat med rutin på lyftarflaket.

   Radera