Mountainbike runt Umeå

På den här sidan ligger några översiktskartor med stigtips för mountainbike runt Umeå och länkar till inlägg i bloggen som närmare beskriver dessa områden. För GPS-spår och nedladdningsbara rutter får ni söka vidare på Strava och dylika nymodigheter. 

Grov översikt över de stadsnära skogarna som bjuder på rolig skogscykling och några mindre ställen (kursivt) som kan vara värt ett besök:


Tavelsjöleden till Hamptjärnsberget
Startpunkt: Tavelsjöleden Start
Tavelsjöleden är en 39 km lång led som sträcker sig från Regementet i Umeå upp till Vännfors vid Vindelälven. De första 5 km går mellan Regementet och Hamptjärnsberget, leden är orange-markerad och väldigt lätt att följa. Sträckan är nybörjarvänlig, underlaget är bitvis skogsstig och bitvis barkad. Det finns en del spångar längs sträckan, samtliga passar bra för cykel. Stigen som är utritad i rött är Tavelsjöleden. På och runt Hamptjärnsberget finns ytterligare stigar som är väl värda att utforska.
Tavelsjöleden - Regementet till Hamptjärnsberget.
Bilder från leden hittas bl.a. i dessa inlägg:
Cykelaret 2011 i bilder Del 3
En gammal favoritrunda
Helgens andra kanonrunda 
Härlig tur på Tavelsjöleden
Tavelsjöleden med grymma brudar
samt en vinterversion: En skogsrunda med MTB på skarsnö

Tavelsjöleden vid Tavelsjöberget
Startpunkt: Parkering Tavelsjöberget
Tavelsjöleden är också otroligt fin att cykla i området uppe vid Tavelsjö en bit nordväst om Umeå. Här bjuds det på några höjdmeter och många kilometer teknisk stigcykling. Svårighetsgraden varierar från extremt svårt till trevligt flow, det bjuds även bra träning för flåset för att ta sig till toppen.


Några bilder hittas i detta inlägg och länkar däri:
Frostigt vacker dag med MTB i tavelsjö

I20-skogen
Startpunkt: flera
I närheten av I20 motionsspår har det skyltats upp flera MTB-banor av Gimonäs CK. I skrivande stund finns fyra slingor med olika startpunkter och av olika karaktär. GPS-filer ska finnas i deras Facebook-grupp.

Grössjön/Gimonäs-området
Startpunkter:
Grössjön Entré Barktippen
Från Tomtebo/Entré Orringskläppen
Start Gimonässpåret/Entre Rödmossamyren
Grössjön Entré Dammarna

Gimonäs motionsspår/elljusspår är markerat i gult, rekommenderas inte för cykelträning. Stigar utritade i rött är överlag trevliga för mountainbike. Leden runt Grössjön, som passande nog heter Grössjön runt (blåmålade markeringar på träden), är en rolig och bitvis tekniskt utmanande stig med spång, rötter, sten och en del blöthål. Alternativa stigar runt sjön samt från entréerna anslutande stigar är målade med röda ringar runt träden. Vissa av de stigar jag inte markerat på kartan går kanske också att cykla på, men de flesta går ut över mer eller mindre blöta myrar.
OBS! Inom Grössjöns naturreservat är cykling förbjudet, det går dock att ta sig runt i området utan att inkräkta på reservatsgränsen.

Grössjön.
Några inlägg där jag lagt upp bilder från området:
En studie i spångskunskap och klantighet
Myspass i skogen
Återhämtning och teknik i skogen


Röbäck
Startpunkt: Röbäcks skola/Elofssonhallen
Relativt platt område med motionsspår och andra stigslingor. Elljusspåret är riktigt trist för cykling men den längre 8.8 km-rundan är kul och bitvis teknisk! Dessutom finns många små stickspår runtom i skogen som bjuder på en del utmaningar för den rolighetssökande cyklisten.Umåker/Travskogen
Startpunkt: Parkeringen Umåker
Här finns några höjdmeter att jaga och en handfull riktigt kul utförslöpor i riktning mot travet och på andra sidan skogen, mot Klabböle till, finns den roliga Vedkastbacken. Skidspår vintertid, flera kilometer singletrack under barmarksperioden. De skyltade motionsspåren leder ut över en del blötmarker, men de går att undvika om man siktar på rätt stigar.Nydala-området
Längs Nydalasjöns västra strandkant går en stig väl lämpad för mountainbike. Under vintrarna hålls denna stig ofta upptrampad såpass bra att det brukar gå att cykla.  Området i sydväst är lite väl blött för cykling på vårkanten, men sommartid är det fint. Öster om sjön finns det s.k. hundspåret. Den bit som går parallellt med sjön är den finaste. När stigen drar iväg österut, inåt skogen blir det blötare, mer grusväg och inte så värst kul, men det funkar att cykla. En del av de andra stigarna i området är också värda att utforska lite närmare.
Nydalasjön.
Vid Nydala finns också ett elljusspår (gulmarkerat) - fullständigt ointressant ur MTB-synpunkt! Vill man köra fort efter grusväg finns lämpligare ställen än motionsspår som detta. Det finns också ett milspår/dagspår, men det är till stora delar täckt av sugande halvblöt bark, trist värre.

Här finns några bilder från Nydala:
Återhämtning och teknik i skogen
Mera vinter-MTB
Återhämtningspass i skogen
Cykelaret 2011 i bilder Del 3

Hässningberget
Startpunkt: Hässningberget parkering
Skogsområde mellan Klabböle och Skravelsjö med en ca 3 km lång, teknisk stigslinga och en fin grillplats på toppen. Brukar vara roligast att köra rundan medsols. Klättringen upp är tämligen teknisk med mycket spång och några branta knixar. Rutten nerförs är bitvis teknisk med något färre spångar.
 
Hässningberget

Några bilder från "berget":
Mygg, svett, grillkorv och MTB
Om gårdagens skogsrunda
Samt ett inlägg med en liten film: Att bli vän med ett berg 

I20-dirten
Plats: I20 dirtbana
I I20-skogen finns en liten dirtbana med några hopp i varierande skick och svårighetsgrad samt nån liten pumptrack. Man tar vägen in vid röda ladan vid skidspårens start, passerar discgolfbanan sen ligger dirten på vänster sida.

Bräntberget
Plats: Bräntberget
Vet inte om Bräntis behöver någon närmare presentation, alla känner väl till vår lilla skidbacke i stan. Däremot känner kanske inte alla till att där finns några kortare nedfarter för downhillcykling och vissa dagar körs liften. Följ aktiviterna på sidan Umeå Downhill.

Områden nära Umeå som också är trevliga för MTB-cykling:

Strömbäck-Kont
Startpunkter:
Strömbäck/Kont N
Kont/Kont S
Naturreservat vid havet en bit söder om Umeå med en del fina stigar.
Strömbäck-Kont
Inlägg om området:
Mountainbike i Strömbäck-Kont
Stigcykling vid havet
Kommunens infosida om området.

Bäcksjön
Startplats: Bäcksjön S
Fin bad- och fiskesjö ca 1.5 mil norr om Umeå. Stigen runt sjön är 8 km.
Inlägg i bloggen om Bäcksjön:
Bäcksjön runt
Fika- och badtur runt sjön
Skogsstyrelsens sida om sjön

Holmsund
Startplatser:
Norra Holmsund
Holmsund motionsspår
Ute i Holmsund finns också några fina stigar, bitvis lite halvtekniska. Man kan följa orangemarkerade träd hela vägen. På Lövöudden finns flertalet stigar som inte är utmärkta på kartan, de är mer eller mindre lämpade för cykling. Kartan visar bara ett exempel på möjlig väg.
Inlägg från Holmsund:
Skogscykling i Holmsund
Holmsund: den torra sommarversionen
Ännu en fantastisk cykeldag

Obbola
Startpunkt: Klubbstugan
I Obbola finns ett antal leder uppmärkta för just mountainbike, man kan läsa mer på t.ex. Obbola IK Cykels facebooksida: https://www.facebook.com/groups/OIKcykel. Karta över alla leder finns uppsatta på klubbstugan vid starten.
Inlägg från Obbola:
Cyklat nya stigar i Obbola

Isälvsleden
Startpunkt: Hällnäs
Denna led ligger uppe i Vindeln, men är väl värd ett besök med cykeln. Hela leden är ungefär 6 mil lång från starten i Vindeln till slutet i Åmsele, med cykel gör man dock bäst i att skippa biten mellan Vindeln och Hällnäs har jag hört. En alternativ startpunkt är ett par kilometer efter man passerat Hällnäs, där finns en P-ficka vid en åker på höger sida där leden nästan tangerar landsvägen.
Jag har ingen egen karta över leden, men den är utmärkt både på Eniro och Hitta samt så har leden en hemsida med information: http://www.isalvsleden.se/

Jag har skrivit några inlägg om cykling på leden:
Mountainbike på Isälvsleden
Isälvsleden igen


Fler kartor kommer så småningom...
-----------------------------------
Ett litet axplock av bilder från de cykelturer jag gjorde i Umeå-trakten under 2011:
Cykelåret 2011 i bilder Del 1
Cykelaret 2011 i bilder Del 2
Cykelaret 2011 i bilder Del 3

5 kommentarer:

 1. Strålande! Tack! Jag erkänner härmed att jag kommer att stjäla många av dessa tips. Hoppas inte att du tycker att jag besudlar de allt för mycket - om jag springer istället. ;)

  // Maja ettstegtill.outsideonline.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde ryktas om att du tänkt använda stigtipsen för att ta dig fram till fots. Tokigt enligt mig, stigarna är ju som gjorde för cykling, men jag misstycker förstås inte :) Jag har GPS-filer över de flesta rutter om det är av intresse också.

   Radera
 2. Hej! Skoteråkarna använder ett program som heter Locus(free) och på de kan de logga alla rutter de gör /leder. Och på så sätt får de en ledkarta. Tänk om man skulle kunna göra samma med MTB stigarna. Då får man alla samlade på en Karta. Dessutom med gps.
  Jag har så himla svårt att hitta. Eller att förbereda rutt innan jag ger mig iväg. / Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus/Anonym, kartan du tänker på baseras på openstreetmaps och fungerar ungefär som wikipedia fast som en karta. Man laddar upp en inspelad rutt (GPX), ritar in den på kartan och kan sedan märka upp sina stigar med olika egenskaper, t.ex. bredd, underlag osv. Skoterleder.org använder sig av den kartmotorn men visar bara skoterlederna. Kanske skulle det gå att göra något liknande för mtb, att bara visa vägar/stigar som lämpar sig för cykling?

   Radera
 3. Magnus, Jonas och inte minst Karin: Det finns en hel del spår och stigar inlagda hos OpenStreetMap (i redigeringsprogrammet JOSM kan man enkelt ladda hem tillgänglig GPX från valfria ytor). Med tanke på grafiken ovan ser det ut som att Karin varit en kämpe och varit den som fixat in en del av spåren!

  På andra typer av utflykter har jag stött på mountainbikespåret i skogen utanför Carlshem (anges ovan som "Gimonäs", så jag kanske bara missat större delen av spåret). Jag passade på att lägga in det i en så kallad "relation" där jag höftade till vilka spår som är relaterade, den finns att beskåda här: https://www.openstreetmap.org/relation/6132767

  Namnet "Carlshem mountainbikespår" går förstås att ändra om det råkar finnas ett konkret officiellt namn.

  Karin: Det vore superkul att ta del av GPX-filerna för att lägga in hela spåren så de är sökbara (och inte minst går att generera ny grafik utifrån genom relationskopplingen man kan göra på vägar i OpenStreetMap). Min mailadress är: [mmn snabel-a hethane.se] (alternativt ifall de är uppladdade på openstreetmap.org så kan jag ladda hem dem därifrån).

  Jag bor i Umeå och skulle gärna se att skogarnas friluftsaktiviteter tydliggörs ännu bättre och känner mig peppad att göra grovjobbet - jag behöver bara veta ungefär var respektive vägar går m.m. så jag inte t.ex. missar hälften av sträckorna ;)

  SvaraRadera