Mountainbike runt Umeå

På den här sidan ligger några stigtips för mountainbike i och runt Umeå och länkar till inlägg i bloggen som exempel för dessa områden. För GPS-spår och nedladdningsbara rutter får ni söka vidare på Strava och dylika nymodigheter. 
För cykling i Umeå gäller att cykling på kommunens motionsspår är generellt förbjudet vilket kan vara bra att känna till. "Inte störa - inte förstöra" gäller alltid överallt, sladda inte sönder stigar och känsliga mossor på hällmark.
Det är viktigt att kunna samsas i skogarna, passera gångare i låg fart, stanna upp vid hästmöten och bjud på ett leende och ett glatt hejsan! vid alla typen av möten så blir det trevligare för alla :)

En inte helt komplett översikt över de stadsnära skogarna som bjuder på rolig stigcykling:


Tavelsjöleden till Hamptjärnsberget
Startpunkt: Tavelsjöleden Start
De första 5 km av leden går mellan Regementet och Hamptjärnsberget, leden är tydligt markerad och väldigt lätt att följa. Sträckan är nybörjarvänlig, underlaget är bitvis skogsstig och bitvis barkad. Det finns en del spångar (spänger?) längs sträckan, de flesta funkar bra för cykel. På och runt Hamptjärnsberget finns ytterligare stigar som är väl värda att utforska.
Tavelsjöleden - Regementet till Hamptjärnsberget.
Bilder från leden hittas bl.a. i dessa inlägg:
En gammal favoritrunda
Helgens andra kanonrunda 
Härlig tur på Tavelsjöleden
Tavelsjöleden med grymma brudar
samt en vinterversion: En skogsrunda med MTB på skarsnö

Tavelsjöleden vid Tavelsjöberget
Startpunkt: Parkering Tavelsjöberget
Tavelsjöleden är också otroligt fin att cykla i området uppe vid Tavelsjö en bit nordväst om Umeå. Här bjuds det på några höjdmeter och många kilometer teknisk stigcykling. Svårighetsgraden varierar från extremt svårt till trevligt flow, det bjuds även på bra träning för flåset för att nå rastplatsen på toppen med utsikt över Tavelsjön.


Några bilder hittas i detta inlägg och länkar däri:
Frostigt vacker dag med MTB i tavelsjö

I20-skogen
Startpunkt: flera
I närheten av I20 motionsspår samt vidare upp bakom Greenzone på Ersboda och mot "gamla soptippen" i höjd med Ersmark har det skyltats upp flera MTB-banor av Gimonäs CK. Det finns flera slingor av varierande karaktär. Det finns något för alla från nybörjaren till snabbcyklaren och alla glada motionärer däremellan. GPS-filer ska finnas i deras Facebook-grupp och säkert på Strava också, tyvärr är det svårt att enbart följa skyltningen då många pilar plockats ner av utomstående sabotörer.

Klasmyrans MTB-bana (Carlshem/Tomtebo-området)
I skogsområdet mellan Tomtebo - Carlslid - Carlshem finns en av kommunen sanktionerad och skyltad MTB-led som är nån kilometer lång. Jobbig slinga att hålla farten uppe på, men den passar för i princip alla mountainbikecyklister.
Hemsida: Umeå kommun Klasmyran

Grössjön/Gimonäs/Carlshem-området
Startpunkter: Flera
Gimonäs motionsspår/elljusspår är markerat i gult, rekommenderas inte för cykelträning. Stigar utritade i rött är överlag trevliga för mountainbike. Leden runt Grössjön, som passande nog heter Grössjön runt (blåmålade markeringar på träden), är fin men: OBS! Inom Grössjöns naturreservat är cykling förbjudet, det går dock att ta sig runt i området utan att inkräkta på reservatsgränsen. Alternativa stigar runt sjön samt från entréerna anslutande stigar är målade med röda ringar runt träden. Vissa av de stigar jag inte markerat på kartan går kanske också att cykla på, men de flesta går ut över mer eller mindre blöta myrar.


Grössjön.
Några inlägg där jag lagt upp bilder från området:
En studie i spångskunskap och klantighet
Myspass i skogen
Återhämtning och teknik i skogen


Röbäck
Startpunkt: Röbäcks skola/Elofssonhallen
Relativt platt område med motionsspår och andra stigslingor. Elljusspåret är riktigt trist för cykling men det längre f.d. 8.8 km-spåret är kul och bitvis rätt så teknisk! Dessutom finns mängder av små stickspår runtom i skogen som bjuder på en del utmaningar för den rolighetssökande cyklisten.Umåker/Travskogen
Startpunkt: Parkeringen Umåker
Här finns några höjdmeter att jaga och en handfull riktigt kul utförslöpor i riktning mot travet och på andra sidan skogen, mot Klabböle till, finns den roliga Vedkastbacken. Skidspår vintertid, flera kilometer singletrack under barmarksperioden. De skyltade motionsspåren leder ut över en del blötmarker, men de går att undvika om man siktar på rätt stigar. I skogens ytterkant går en grusväg där travet tränar sina hästar, undvik den.Nydala-området
Längs Nydalasjöns västra strandkant går en stig väl lämpad för mountainbike. Under vintrarna hålls denna stig ofta upptrampad såpass bra att det brukar gå att cykla.  Området i sydväst är lite väl blött för cykling på vårkanten, men sommartid är det fint. Öster om sjön finns det s.k. hundspåret. Den bit som går parallellt med sjön är den finaste. När stigen drar iväg österut, inåt skogen blir det blötare, mer grusväg och inte så värst kul, men det funkar att cykla. En del av de andra stigarna i området är också värda att utforska lite närmare.

Vid Nydalasjöns norra ände alldeles intill badstranden finns två fina pumptracks, en enkel 70 m och en tuffare 200 m. Väl värt ett besök! Kul för dirt- och hoppcyklister, men ger utmärkt teknikträning även för skogscyklister.

Nydalasjön.
Vid Nydala finns också ett elljusspår - fullständigt ointressant ur MTB-synpunkt! Vill man köra fort efter grusväg finns lämpligare ställen än motionsspår som detta. Det finns också ett milspår/dagspår, men det är till stora delar täckt av sugande halvblöt bark, trist värre för en cyklist.

Här finns några bilder från Nydala:
Återhämtning och teknik i skogen
Mera vinter-MTB
Återhämtningspass i skogen
Cykelaret 2011 i bilder Del 3


I20-dirten
Plats: I20 dirtbana
I I20-skogen finns en liten dirtbana med några hopp i varierande skick och svårighetsgrad samt nån liten pumptrack. Varierar från år till år vilket skick det är på hoppen. För att komma dit tar man vägen in vid röda ladan vid skidspårens start, passerar discgolfbanan sen ligger dirten på vänster sida.

Bräntberget
Plats: Bräntberget
Vet inte om Bräntis behöver någon närmare presentation, alla känner väl till vår lilla skidbacke i stan. Däremot känner kanske inte alla till att där finns några kortare nedfarter för downhillcykling och vissa dagar körs liften. I backens närhet finns några skogsstigar för mer (tr)enduro-aktig cykling. Följ aktiviterna på sidan Umeå Downhill.
I den intilliggande Gammlia-skogen, Stadsliden kallad i officiella sammanhang, är cykling tillåten på områdets befintliga stigar. Motionsspåren är off-limits för cyklister. Det är väl det vanligaste stället i stan där det uppstår konflikter mellan olika brukargrupper, men i ärlighetens namn borde det verkligen inte vara ett problem att samsas på stigarna!

Öberget/Sofiehem
Plats: Kartlänk via hitta.se
Ett litet skogsområde mellan Tunnelbacken, Sofiehem och Blå vägen. Där finns flera stigar och små utförslöpor. Inget exceptionellt egentligen förutom det faktum att snön tinar snabbast där efter vintern! Varje vår samlas yrvakna cyklister i den lilla skogsdungen då de fått vittring på barmark för första gången på ett halvår.

Rödberget
Plats: Kartlänk via hitta.se
Lilla Rödberget bortanför Rödäng erbjuder några av de tidigaste torra stigarna på vårkanten. Där finns en pilad bana med övervägande singletrack som slingrar sig runt omkring motionsspåret. Väldigt backigt, lite tekniskt bitvis, inte så långt men bra för att skava bort ringrostighet efter vinteruppehåll. Väl värt att besöka för kortare teknikpass även under andra tider på året förstås.

Områden nära Umeå som också är trevliga för MTB-cykling:

Obbola
Startpunkt: Klubbstugan
Måste förstås börja med att nämna Obbola, vid SCA Arena finns ett antal leder uppmärkta för just mountainbike, man kan läsa mer på t.ex. Obbola IK Cykels facebooksida: https://www.facebook.com/groups/OIKcykel och på hemsidan som närmare beskriver hela SCA Arena: http://obbolaik.sportadmin.se. Typiskt bra ställe för den som vill cykla en längre tid på sammanhängande stig. Väldigt bra för XC-/XCO-cyklister som tränar. Superfint för familjer som vill aktivera sig tillsammans, det finns cykelbanor som passar även de allra minsta på springcykel. Vid arenan finns även utegym, grillplatser, en dirtbana och väldigt bra svett- och flåsmöjligheter för alla typer av aktiva människor.

Bäcksjön
Startplats: Bäcksjön S
Fin bad- och fiskesjö ca 1.5 mil norr om Umeå. Stigen runt sjön är 8 km, bitvis teknisk. Det finns även ett grusvägsalternativ runt hela sjöområdet för de som föredrar det.
Inlägg i bloggen om Bäcksjön:
Bäcksjön runt
Fika- och badtur runt sjön
Skogsstyrelsens sida om sjön

Holmsund
Startplatser:
Norra Holmsund
Holmsund motionsspår
Ute i Holmsund finns också några fina stigar, bitvis lite halvtekniska. Man kan följa orangemarkerade träd hela vägen. På Lövöudden finns flertalet stigar som inte är utmärkta på kartan, de är mer eller mindre lämpade för cykling. Kartan visar bara ett exempel på möjlig väg.
Inlägg från Holmsund:
Skogscykling i Holmsund
Holmsund: den torra sommarversionen
Ännu en fantastisk cykeldag

Strömbäck-Kont
Startpunkter:
Strömbäck/Kont N
Kont/Kont S
Naturreservat vid havet en bit söder om Umeå med en del fina stigar.
Strömbäck-Kont
Inlägg om området:
Mountainbike i Strömbäck-Kont
Stigcykling vid havet
Kommunens infosida om området.Isälvsleden
Startpunkt: Hällnäs
Denna led ligger uppe i Vindeln, men är väl värd ett besök med cykeln. Hela leden är ungefär 6 mil lång från starten i Vindeln till slutet i Åmsele, med cykel gör man dock bäst i att skippa biten mellan Vindeln och Hällnäs har jag hört. En alternativ startpunkt är ett par kilometer efter man passerat Hällnäs, där finns en P-ficka vid en åker på höger sida där leden nästan tangerar landsvägen.
Jag har ingen egen karta över leden, men den är utmärkt både på Eniro och Hitta samt så har leden en hemsida med information: http://www.isalvsleden.se/

Jag har skrivit några inlägg om cykling på leden:
Mountainbike på Isälvsleden
Isälvsleden igen


Fler tips kommer så småningom...
-----------------------------------


5 kommentarer:

 1. Strålande! Tack! Jag erkänner härmed att jag kommer att stjäla många av dessa tips. Hoppas inte att du tycker att jag besudlar de allt för mycket - om jag springer istället. ;)

  // Maja ettstegtill.outsideonline.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde ryktas om att du tänkt använda stigtipsen för att ta dig fram till fots. Tokigt enligt mig, stigarna är ju som gjorde för cykling, men jag misstycker förstås inte :) Jag har GPS-filer över de flesta rutter om det är av intresse också.

   Radera
 2. Hej! Skoteråkarna använder ett program som heter Locus(free) och på de kan de logga alla rutter de gör /leder. Och på så sätt får de en ledkarta. Tänk om man skulle kunna göra samma med MTB stigarna. Då får man alla samlade på en Karta. Dessutom med gps.
  Jag har så himla svårt att hitta. Eller att förbereda rutt innan jag ger mig iväg. / Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus/Anonym, kartan du tänker på baseras på openstreetmaps och fungerar ungefär som wikipedia fast som en karta. Man laddar upp en inspelad rutt (GPX), ritar in den på kartan och kan sedan märka upp sina stigar med olika egenskaper, t.ex. bredd, underlag osv. Skoterleder.org använder sig av den kartmotorn men visar bara skoterlederna. Kanske skulle det gå att göra något liknande för mtb, att bara visa vägar/stigar som lämpar sig för cykling?

   Radera
 3. Magnus, Jonas och inte minst Karin: Det finns en hel del spår och stigar inlagda hos OpenStreetMap (i redigeringsprogrammet JOSM kan man enkelt ladda hem tillgänglig GPX från valfria ytor). Med tanke på grafiken ovan ser det ut som att Karin varit en kämpe och varit den som fixat in en del av spåren!

  På andra typer av utflykter har jag stött på mountainbikespåret i skogen utanför Carlshem (anges ovan som "Gimonäs", så jag kanske bara missat större delen av spåret). Jag passade på att lägga in det i en så kallad "relation" där jag höftade till vilka spår som är relaterade, den finns att beskåda här: https://www.openstreetmap.org/relation/6132767

  Namnet "Carlshem mountainbikespår" går förstås att ändra om det råkar finnas ett konkret officiellt namn.

  Karin: Det vore superkul att ta del av GPX-filerna för att lägga in hela spåren så de är sökbara (och inte minst går att generera ny grafik utifrån genom relationskopplingen man kan göra på vägar i OpenStreetMap). Min mailadress är: [mmn snabel-a hethane.se] (alternativt ifall de är uppladdade på openstreetmap.org så kan jag ladda hem dem därifrån).

  Jag bor i Umeå och skulle gärna se att skogarnas friluftsaktiviteter tydliggörs ännu bättre och känner mig peppad att göra grovjobbet - jag behöver bara veta ungefär var respektive vägar går m.m. så jag inte t.ex. missar hälften av sträckorna ;)

  SvaraRadera