Min träning

Jag cyklar för att det är så galet roligt och det känns som en vettig träningsform för ett hälsosamt liv.
Ser mig själv som glad hobbymotionär, tävling med nummerlapp och tidtagning lockar inte alls, tycker det är mest kul att bara dra ut på en stig med några kompisar.
Mestadels kör jag mountainbike typ teknisk stigcykling/all-mountain/trenduro-aktigt. Gärna med fikapauser! Kör även en del landsväg och downhill, samt har några gånger lekt dirtcyklist. Kort sagt: det mesta man kan göra på en cykel tilltalar mig :)


Nuvarande träning
Har inget strukturerat upplägg överhuvudtaget. Väder och dagsform avgör när och hur ett pass blir av. Efter diagnosen hypotyreos i slutet av sommaren 2015 har det mesta varit upp-och-ner med livet och måendet. Har försökt varit ute när jag orkat, mina blodvärden har pendlat och träningsfrekvensen med dem.  Även såhär efter tre år är läget inte helt stabilt.


Målet med ett aktivt liv?
Målbilden är att kunna köra långa pass ute i naturen, t.ex. dra iväg på spännande toppturer i fjällen, lägga en heldag på att utforska en vandringsled med mountainbiken eller bara dra ut för att nöta tekniska hinder en stund efter jobbet. Jag vill uppnå uthålligheten och styrkan att kunna genomföra detta och njuta av det samtidigt.


Min träningsbakgrund - en kort tillbakablick
Träning var inget stort inslag i mitt tidigare liv (läs: före 2011), faktiskt förekom det knappt alls. Höll på med lite orientering i ungdomen, fast var inte särskilt träningsmotiverad och blev förstås aldrig särskilt snabb. Slutade med det i tidiga tonåren. Kartläsningen däremot satt ofta som en smäck och den förmågan kommer ofta väl till pass!
Under universitetstiden, alltså tidigt 2000-tal, försökte jag springa lite sporadiskt eller besökte gymmet ett par gånger per år utan någon större glädje. Mest satt jag bara i soffan och var i fullkomligt usel form, smalfet som det brukar kallas - innan jag upptäckte cyklingen på allvar vill säga!


Jag hade köpt en mountainbike nåt år tidigare, men satsade aldrig särskilt hårt på träningen, förrän hösten 2011; då ville jag plötsligt ta tag i cyklingen ordentligt. Trots min ytterst blygsamma träningsmängd innan dess så hade jag dragit på mig knäproblem, började med att ta itu med det med hjälp av sjukgymnast (se t.ex. dessa inlägg om löparknä & PFSS och rehabövningar) och jag läste in mig på hur man bedriver konditionsträning enligt en hållbar och långsiktig plan. Därefter kunde jag påbörja en halvseriös satsning på cykelträningen, började försiktigt på 4-5 h/v och ökade stegvis till att stabilisera mig på runt 10 timmar i veckan + styrketräning utöver det. Då startade jag dessutom den här träningsbloggen, det var en extra sporre att få dokumentera alla framsteg. Åren 2012/2013 kunde jag summera ihop drygt 1,000 träningstimmar totalt, förmodligen mer än vad jag skrapat ihop under hela livet dessförinnan. Utvecklingen tog ett par sjumilakliv i ett nafs och vid 30 års ålder var jag i mitt livs form!
Sen kom sviktande hälsa med en autoimmun form av hypotyreos och formen har etappvis dalat från 2015 och framåt. Hoppas ändå kunna ta mig tillbaka till hyfsad kondition igen, med rätt inställd medicinering och uppföljning av viktiga blodvärden med jämna mellanrum.


4 kommentarer:

 1. Hej! Kul å läsa om en till som cyklar mtb häruppe i norr! Jag har flyttat hit från Östersund och det skulle vara kul att följa med ut nån gång och hitta de fina stigturerna framåt våren. Kör du med nån klubb också??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Välkommen till Umeå :)
   Jag kör inte med nån klubb, men det finns några umecyklister på happyMTB som jag cyklar med ibland. Det är bara att du hänger med på nån tur till våren, när stigarna tinat fram.

   Radera
 2. Hej! Har du cyklat isälvsleden? Tycker den verkar vara en bra dagsutflykt/ träningssträcka. Har försökt hitta allmänna transportmedel för att ta sig till/ från Umeå,men det är kanske två bilar som gäller(?)
  Kul/ inspirerande blogg i övrigt :)
  /petter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har cyklat en bit av den - från Hällnäs upp till Djupvik, vilket lär vara den finaste sträckan av leden. Det är dåligt med allmänna transporter dit uppåt. Vi har haft bil när vi varit där.
   Kul att du gillar bloggen, det är alltid roligt att höra :)

   Radera