torsdag 7 juni 2012

Cykelträning i teorin

Kvällens aktivitet blev ett par timmar cykelträning i teorin. IKSU hade bjudit in Mattias Reck att föreläsa om konditionsträning och eftersom han är cyklist hamnade förstås mycket av fokus där. Nu ska jag se om det går att uttyda något vettigt ur kråkfötterna jag plitade ner under tiden.


Lite mer kött på benen känner jag ändå att jag fått, gällande hur träning kan bedrivas. Mycket av det som nämndes har jag läst mig till tidigare och försökt följa, men det är inte helt fel att få bekräftat från ytterligare ett håll att mitt eget träningsupplägg är någorlunda vettigt.
En del av de konkreta tipsen ska jag ta och lägga till i passen, som att försöka få ner kolhydrattillgången för musklerna genom att bränna på i lite högre tempo i inledningen av distanspassen. Och tänka till gällande ordningsföljden på passen, så man inte försöker köra tröskelpass med halvtomma depåer dagen efter ett distanspass.

Ett annat handfast tips gällde en artikel som ligger hos olympiatoppen.no, Hur tränar världens bästa konditionsidrottare och vad kan vi lära oss av dem? Den ska jag absolut ta och plöja igenom vid tillfälle.

Därtill så bekräftades det återigen att det tar förbaskat lång tid att bli en riktigt bra cyklist, en påminnelse om att jag inte redan kan förvänta mig underverk utifrån min träningssatsning som inte ens pågått ett år än.

Har jag inte tränat nåt idag då? Jo det har jag förstås, men det blev lite ont om tid så jag rev av ett kortpass löpning för att vara lite tidseffektiv. 4.93 km på 23:31. Synd att jag inte fyllde ut rundan så det blev 5 km jämnt, för det hade med god marginal blivit ett prydligt pers på halvmilen!
Det var förresten årets 10:e löppass. Att springa lite mer sällan än varannan veckan verkar vara bra för löpformen :-) 

4 kommentarer:

  1. Vad spännande! Det är inte lätt med träningsupplägg men bra när det visar sig att tanken man har är rätt!

    Det är med att bränna på i början av distanspasset lät nästan bakvänt fast rätt logiskt ändå. Vanligt är väl att man går ut lungt för att orka.

    Har förstått att du har många träningsdagar per vecka. Hur har du lagt upp fördelningen på passen?
    Jag har haft svårt att få till det i bland, som sagt det gäller ju att vara återhämtat för att kunna köra hårt och ett distanspass gör ju trots allt en hel del med kroppen.

    Ska gå in och kika på länken och suga åt mig av lite kunskap.

    ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Det kanske låter lite bakvänt, men det är fastslaget att brist på kolhydrater ger ökad uthållighetseffekt, ett bättre träningssvar ända ner på genuttrycksnivå. Så att köra på högre intensitet i början gör att man förbrukar en del av de lättillgängliga kolhydraterna (blodsocker, muskelglykogen) och när man slår av på tempot efter 15-20 minuter och går in i sitt distanstempo går man på mest fett och stimulerar det systemet till att bli mer effektivt och får där en bättre effekt på uthålligheten.

    Först mot slutet av passet kan man peta i sig lite kolhydrater igen, för att inte gå in i väggen då.

    Många träningsdagar per vecka blir det... har en grundtanke om att få till två lugna, långa och två kortare, hårdare pass cykel per vecka. Inte alltid det blir så dock. Därtill nåt återhämtningspass och lite hopp & lek i skogen. Och så alternativ träning på det, styrka och sånt.

    Ha en fin helg du också, stort lycka till på Lida loop!

    SvaraRadera
  3. Jag brukar aldrig köra med ex sportdryck på träning eller regelbundet stoppa i mig energi utan petar (som man ska!) energi mot slutet. På lopp däremot är jag noga och börjar tidigt, då handlar det ju mer om att prestera på topp.
    Ska defentivt prova att köra nästa distanspass på detta viset! Nu har jag lärt mig nåt nytt:)

    Låter som du har ett jättebra upplägg! Sen att det int alltid blir som man tänker kan jag i bland känna är skönt, allt behöver inte alltid vara så seriöst och hopp och lek-passen är nästan de bästa:)

    Tack! jag börjar bli rejält nervös nu, igen.

    SvaraRadera
  4. Låter som att du redan kör vettigt på distanspassen, så brukar jag oftast också göra. Men kan man tweaka till det ytterligare genom att köra med låga kolhydratdepåer så är det klart intressant. Även som hobbymotionär vill man gärna få ut så mycket det går av träningspassen.

    Det är himla skönt att inte köra efter ett inrutat träningsschema! Som sagt, hobbymotionärer är vi allihopa (fast du är väl mer av tävlingscyklist nu i år ;-) ). Då kan man göra lite som man känner beroende på dagsform. Det ska ju vara roligt att träna, det är alltid prio 1.

    SvaraRadera