söndag 29 juli 2018

Kaffetermoscykling på Tavelsjöleden

Fint nära staden


Mindre än 2 km från Umeå centrum drar Tavelsjöleden iväg in i skogen. Toppklass på den lättillgängligheten. Lite mindre toppklass på att ett ganska stort stycke skog totalt kalhuggits efter ett par kilometer, även om stigen lämnats i nästan orört skick vid just denna avverkning. Nåväl, skogsbruket ska väl leva det också. 
Hur som helst, det var Lena och jag som drog iväg med fikaryggorna packade och vätskeblåsorna fyllda till bredden. Det var en varmvarm dag, som så många andra dagar denna sommar. Vi var lite ringrostiga på spångcykling, men det råddes det bot på ganska snabbt. 


I värmen var det ingen direkt trängsel på leden, kan tro de flesta sökt sig ut mot havet i solgasset. Inget direkt problem med mygg heller, det är en hård sommar för insekterna i år. Jag skulle hellre ta några mygg på cykelturen än bestående klimatförändringar ändå... Tavelsjöleden är kul alltså, stigcykling på riktigt. Det finns ingen annan så nära led som är lika varierande och bjuder lika sammanhållna sträckor av stig. Långsamma partier med stenbråt följs av mer snabbcyklad tallhed som övergår i smal, rotig blandskogsstig med insprängda blötpartier med spång. Ingen kan hinna lessna på omgivningarna längs leden, de ändras ständigt. Det är flera år sen vi körde långtur längs leden senast, eller överhuvudtaget har det varit glest med långturer senaste åren. Förra sommaren inte minst, då mitt uppe i köp av radhus med tillhörande fix och försäljning av lägenhet som skulle piffas inför fotograferande och visningar. Puh, det var en svettig sommar på ett annat vis trots betydligt lägre medeltemp! Men jättekul att vi äntligen fått till flera dagsutflykter på cykel i sommar, det är ju ändå jäkligt roligt :) 


 
På bild ovan syns förresten ett nyköp inför året, Camelbak vätskeryggsäck med inbyggt ryggskydd, lär återkomma med recension av den längre fram. I övrigt är det mest beprövat materiel på bilden, inklusive cykeln som rullar sin 6:e sommar i år. Med cykelmått mätt närmast antik med andra ord ;) 
Vid Hissjö styrde vi tillbaka mot stan längs Kullastigarna, högfartsstigar genom tallskog med svag svag medluta nästan hela vägen fram till stadsgränsen. Riktigt skön runda totalt sett, med väldigt lite inblandning av bilväg. Vill köra den snart igen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar