måndag 9 februari 2015

Race Report: Konstvägenloppet 2015

Bland renbajs i Lappland

Det blev en utmaning värre än jag räknat med - Konstvägenloppet. "Ganska snäll i dess banprofil och ger åkarna en bra möjlighet till fina tider inför seedningen till Vasaloppet." Mmm, eller hur..
Jag behövde hur som ännu ett långpass i kroppen och fanns en chans till seedning vore det ju en bonus. Missade led 9 med två ynka minuter på Vildmannaloppet för två veckor sen :( Skulle jag ha bättre chans på 45 km vildmarksåkning mellan Fredrika och Balsjö?
Vi bussades till en lagerlokal/brandstation i utkanten av Fredrika och väntade i ett insvettat gym två timmar innan starten skulle gå. Ändå höll vi på att missa startskottet pga den oberäknat långa toakön. Hann precis snäppa fast skidorna och få satellitkontakt med GPS:en när det blev dags att staka iväg över myren. Eller staka och staka förresten, som förvarnat och ett faktum som inte gick att ta miste på alldeles omedelbart var att stavfästet var snudd på obefintligt. Gång på gång gick stavarna rakt igenom snön, att inte ha skaffat större trugor var ett massivt misstag inför loppet. Något annat det förvarnats om var att det kommit in renar i spåren, det låg många bajskluttar och pälstussar längs vägen, själva djuren höll sig dock utom synhåll.

Från vår startplats längst bak i fältet avancerade vi stillsamt förbi de andra långsamma åkarna, det var ganska platt i början och det hade varit så fint om det gått att staka på riktigt där... Blev mycket diagonalåkning istället, det gick både långsamt och var jobbigt. Pulsen rusade iväg och jag fick slå av ännu lite mer på den redan långsamma takten någonstans vid första milstrecket. Fick släppa iväg Lena som ville skida lite, lite fortare än jag mäktade med.
Efter första kontrollen blev det lite småkuperat, några små saxbackar och en vansinnigt isigt kort men brant utförsbacke. Den äldre mannen framför stöp men lyckades som tur var komma åt sidan innan jag kom farande med minimal till ingen kontroll. Diagonalade mig vidare och fick ögonkontakt med ytterligare ett par framförvarande åkare. Kom ikapp dem vid nån lite längre saxbacke och skuggade där bakom ett tag, de flesta av dem gled ifrån mig vid nästa kontroll där jag tog mig tid att dricka ordentligt och klämde i mig en Enervit liquid. Det var vid Övre Nyland, lite drygt halvvägs och jag visste att det snart skulle komma en djävulsbacke uppför.

Det där med "snäll banprofil" ger jag inte mycket för, jag tyckte det var väldigt backigt och slakmotigt och jobbigt i största allmänhet. Som en av de sista åkarna var spåren ordentligt upplogade i alla nerförsbackar som var mer eller mindre vådliga, utan konkurrens de tokigaste backar jag åkt i! Både brant och långt och kurvigt och smalt och som sagt, alldeles upplogat och stökigt i snön. Klarade mig på fötter med blotta förskräckelsen vid många tillfällen! Det var då inget snällt över det inte.
Åter till monsterbacken uppför då, efter att ha skidat över Lögdeälven skulle vi upp på höjd och det var bara att börja saxa i sakta mak. Låg då kloss i rygg på två framförvarande, det var bra, de höll nere mitt tempo så jag inte rusade iväg i onödan för tidigt i backen för det blev ännu brantare högre upp. "Kliv, kliv, överlev" för att citera en annan skidåkare. I det brantaste av partiet hade en lustigkurre till banläggare satt upp en sån här skylt:

Den roade mig måttligt...
Men det blev snart flackare och spåren återkom. Min lilla grupp hade tagit in på ytterligare en åkare och jag hittade där in i en behaglig diagonallunk uppför berget och hängde av dem allihop. Skönt för egot. Sen fortsatte backen, och fortsatte, och fortsatte och flackade ut mer och mer, oj vad det tog emot innan det kom en befriande platt myr att andas ut på.
Det var inte långt till nästa kontroll. Blev lite glad när en herre där meddelade att nu är det bara lättåkt kvar till mål. Mmhmm, eller hur...
Spåret gick längs en skogsväg och det var bara slakmota en lååååång bit. Lättåkt - i helsike heller. Kanske lättare om det gått att staka lite grand men då försvann ju bara stavarna för mig. Fick där in ytterligare en åkare i synfältet, fast det dröjde lite innan jag kunde gå om. Först skulle vi ju åka utför två stup!
Den första låg i utkanten av ett hygge, fri sikt hela vägen ner. Jag såg att killen framför la sig i snön längst där nere. Det var återigen upplogat och stökigt i snön. Försökte halvploga men det var svårt att hålla nere farten och när jag närmade mig slutet ser jag - ett drop! Likt en liten backhoppsbacke skulle vi alltså hoppa ut i slutet av backen. Hann bara tänka att jag måste sluta ploga annars står jag på näsan nere i gropen, fick ihop skidorna och gjorde ett litet avhopp från kanten. Landade till min stora förvåning på fötterna och for vidare över alla rumpgropar där ganska många av mina föråkare såg ut att ha legat. Galet, helt galet.
Innan sista kontrollen gick jag om killen före mig, och fick strax därefter åka om honom igen då jag tog mer tid på mig att dricka ordentligt av blåbärssoppa och sportdryck. Sen åkte jag ensam sista 7-8 km. Över åkrarna i Balsjö gick det segt och även där hade de lagt flera små branter nerför och saxbackar uppför. Jobbigt. Det gick fortfarande inte att staka heller, bara diagonalande hela tiden in på det lilla upploppet och in i mål. Speakern sa 4:19:nånting för Karin Håberg i IFK Umeå. Fast min GPS stod på 4:18? Nååå, tiden är irrelevant ändå, det räcker inte till för seedning och det insåg jag egentligen redan efter första milen, loppet var för svåråkt för en sån som mig. "Snäll banprofil" kallades det ja.6 kommentarer:

 1. Ha ha ha, ÅH jag minns det där droppet! Man är så innihelvete i behov av en ordentlig utförsbacke och så missar man allt i världens brantaste knix (jag klotade)... Och ja fyfaan, jag HATAR att diagonala och tänkte att jag skulle kunna staka mig igenom hela loppet men fick bittert gå större delar istället. Jag minns bara alltför väl hur jag gick ensam på ett kalhygge och grät bittert (bokstavligen). Och så minns jag när skyltarna om att man hade en mil kvar dök upp. Då hade jag så sjukt ont i lungorna (fick bihåleinflammation efteråt) och var så jävla trött att jag ville dö, men jag tänkte att "nu faan är det ju bara milen kvar, heja!" och så knatade jag på. Jag blev dock väldigt konfunderad när det inte dök upp några fler skyltar: "skyltar de inte varje km?" tänkte jag och drog slutsatsen att de kanske bara skyltade efter 5 km var kvar och traskade vidare (krälade). Till slut dök en skylt upp, och jag trodde helt ärligt att det skulle stå "5 km", men när jag kom närmare såg jag att det stod ... 9 km. VA??!!! Jag tror aldrig att en skylt på ett lopp någonstans i hela världen har fått en sån utskällning som den skylten fick av mig. Jag svär ju ganska mkt i vanliga fall, men jag överträffade mig själv den gången. Till slut fick jag iaf åka om en gubbe som åkt om mig i början på loppet och frågat om det gick tungt. Jag var VÄLDIGT nöjd när jag kilometrarna innan mål fick fråga honom det samma och pinna i mål. Konstvägenloppet är det absolut värsta jag gjort i hela mitt liv, lavinen inkluderad (nästan). FyFAAN vad bra jobbat att du genomförde det!! (OBS! all heder åt arrangörerna, de har inget att göra med mitt hat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä?! Är droppet en fast installation i banan alltså?? Trodde det bara var en specialare för i år, eller att snön sjunkit ihop lite extra just där bara. Höll på att få hjärtsnörp. Begriper inte att jag lyckades stå kvar på skidorna.
   Och de förhatliga km-skyltarna! 11.5 km kvar vid nästsista kontrollen, när jag kom till 10:an trodde jag att jag hade åkt minst 3-4 km till. Där krisade jag ihop lite grand och åt druvsocker. Därefter gjorde jag mitt bästa för att ignorera alla orangea små skyltar som dök upp.
   Men visst, ingen skugga över arrangörerna och funktionärerna i kontrollen kom alltid som gudasända med varm dryck och peppande ord. Varmkorv och nyponsoppa efter målgång var inte heller fel.
   Ändå så fruktansvärt jobbigt med diagnolåkningen, att aldrig få in flytet i stakningen, åka lite snabbare och spara energi. Fick skavsår som brast på båda hälarna av alla frånskjut. Men som sagt, vi slapp iaf iskyla och nysnö!

   Radera
 2. Jisses, vilken pärs! Vad grym du är som tog dig igenom det - Vasaloppet kommer definitivt kännas lättare med det i bagaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säga att jag känner mig betydligt lugnare inför backarna i Vasaloppet nu i alla fall! Det kan inte bli mycket värre än så här! Nu är det mer sträckan som skrämmer, det här var ju bara som halvvägs till Mora.

   Radera
 3. Du är strålande! Erkänner dock lite att jag tyckte att motlutsskylten var lite kul ;) Lycka till i helgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja jag kunde då hålla mig för skratt ändå ;) Tack, det känns betydligt tryggare och lugnare att få köra nästa race på hemmaplan, det här var äventyrligt bortom min vildaste fantasi.

   Radera