måndag 11 februari 2013

Godmorgon-intervaller

Ny vecka, nya friska tag, lika bra att köra helt slut på sig på en gång - inte sant?! Funderade igår på vilken sorts intervaller jag skulle köra idag och kom fram till att jag inte testat ett pyramidupplägg än. Jag står inte ut med att bara köra 4:or, variation förnöjer eller nåt. Dagens upplägg blev alltså 2-2-4-6-8-6-4-2-2 med en, två eller tre minuters aktiv vila mellan varje.
Körde på Wattbiken men tog ingen större notis om wattsiffrorna idag, hade fullt fokus på att hålla koll på tiden och antalet intervaller, brukar ju kunna ha lite problem med det annars. Höll ett öga på pulsklockan också, för att se så alla tecken på den ev. förkylningen verkligen försvunnit och det verkar onekligen så. Fast pulsläget blev lite väl högt ändå, körde kanske snäppet för hårt för ett sånt här upplägg. Runt 90-92% under intervallerna hade nog varit mer lagom för att inte bli så helt slutkörd. Blev helt enkelt för ivrig när jag satt där och trampade och flåsade och svettades.


Och hur funkade ett sånt här upplägg då? Tja, för det första så var det ju jobbigt förstås. Hade dock lite svårt att hitta rätt nivå på motståndet för varje intervall, hade ju tänkt toppa på samma puls i alla intervaller men så blev det inte, de korta blev lite för hårda. Mentalt blev det mycket lättare efter att toppen på pyramiden passerats, även om det började göra rätt ont därefter så visste jag ändå att varje intervall var 2 minuter kortare än föregående, det underlättade en del. 
Skönt pass totalt sett, särskilt såhär efteråt. Härefter kan veckan bara bli lättare!

2 kommentarer:

 1. Låter som ett tufft pass, på ett sånt pass borde man ju kunna få nytta av wattsiffrorna för att få en bra fördelning på intervallerna i stil med 140%, 130%, 120%, 100%, 120%, 130%, 140%. Men kan ju bli mycket att hålla reda på, det går inte programmera in något på wattbiken som hjälper en att hålla koll på intervallerna?

  Om man vill ha lite variation på de klassiska 4:orna är att köra dem på varierad effekt. Typ en minut hårdare och en minut lite lättare, i slutändan snittet blir den samma men med variation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får nog ha en fusklapp för att hålla reda på allt då :) Har inte fördjupat mig så värst i den lilla datorn på wattcykeln, men den förefaller rätt enkel så det är nog tveksamt om den hanterar customiserade intervallprogram.

   Det låter som ett bra sätt att variera 4:orna.

   Radera