måndag 7 juli 2014

Himla rolig semestercykling: Råberget, Piteå

Hela historien från Norrbottensveckan, del I

Vilken inledning det blev på semestern alltså, toppenbra! En vecka i/på/vid Norrbottenskusten med några cykelturer och en del andra utflykter och sammankomster. Plitar ihop några inlägg om de cykliga utflykterna vi (vi som i jag och Lena) gjorde, först ut är just den första turen vi gjorde: Råberget utanför Piteå.
Sammanstrålade med vår guide vid mitt på dagen, det var om inte den första så åtminstone en av de allra första dagarna denna sommar med riktig sommarvärme och stadigt solsken. Vi startade en bit från berget och fick en del skogscykling till en början på roliga stigar, skön blandning av flow, spång och småstök.


Stigvalet inkluderade även en fin cykeltrappa, ingen punkade! Just bakom Karlberg friluftsteater om det säger något till någon.


Efter lite mer superflowig stig tog vi in på skoterspår/mindre skogsväg och det bar iväg uppför Råberget. Nog vart det lite jobbigt allt, även om berget inte är alltför högt. Vi fick även utpekat var vår guide nästan cyklat på en björn, kändes tryggt... ;)
Toppen av berget bestod nästan uteslutande av stenhällar, härliga hällar, torra och greppiga i det soliga vädret.Uppe på toppen fick vi förstås en fikapaus :) Vi dukade upp kaffetermosar och go'fika och njöt av sol och utsikt. Inte minst njöt vi av tanken på den kommande färden nerför berget, nerför de där sköna hällarna och vidare in på stökiga skogsstigar.


Det var en väldigt kul runda. Förstod det som att Piteå med omnejd är väldigt platt annars, men just Råberget sticker upp en bit över omvärlden och bjuder på fin cykling, en lättare väg uppförs och en alternativ tuffare, mer teknisk väg ner - precis som det ska vara! Tänk om alla små berg kunde vara såna! Fotade inget under nerfärden, det var för roligt att bara cykla, tills vi hamnande nere i sanden. Då blev det mest bara jobbigt och därmed inget fotande. Vi skulle komma att se mycket mer av sand efterkommande dag.

Superstort tack till Micke som guidade med bravur, vi var väldigt, väldigt nöjda efter denna tur!


3 kommentarer:

 1. Kul att se bilderna du tog! Jag säger bara Svensbyn, där finns mer och bättre av samma vara :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, jag vart grymt sugen på Svensbyn, men tiden räckte inte till under veckan. Hoppas det ligger kvar till nästa gång, när nu det blir, men jag hoppas du kan guida då också!

   Radera
 2. Den är ju sån, tiden. Det vore sjukt kul att köra den turen vid tillfälle, det är bara att hojta till.

  SvaraRadera