söndag 6 januari 2013

Så kräks man nästan på en Wattbike

Söndagar inbjuder oftare än andra dagar till hårda intervallpass. Så även denna söndag. Det är något särskilt med de där tidiga helgmorgnarna på IKSU, när det är lugnt och luftigt, gymmet är glest befolkat, Wattbiken står ledig i väntan på dagens första cyklist, frukosten ligger stadig i magen redo att omsättas till arbetsenergi - om man nu lyckas behålla den i magen vill säga.
Kort och hårt var det som gällde idag. 1-minutare på max med hög kadens. I vanlig ordning tackar hjärnan för sig när mjölksyran stiger och jag hade ingen aning om hur många intervaller det blev förrän jag tankade över pulsdatan till datorn. Körde lite trevande de första två intervallerna för att hitta rätt inställningar på cykeln sen var det bara att mata: 8 intervaller på ~340W. 8 stenhårda minuter. 8 brännande minuter. 8 minuter där det nästan vände sig i magen av all mjölksyra.
Jag vet inte om man får kalla ett sånt här pass för skönt egentligen, men det är onekligen något tillfredsställande över upplägget.
Avslutade testcykelsessionen med 1x20 min på ~170W. En bit under där jag tror min FTP ligger.
Och därefter: ett spinningpass, bara för att få lite stående lågkadenscykling även denna dag. Benen var med mig hela vägen, kände mig i bra form idag. Inte alla gånger man har den känslan i kroppen, men det är skönt när den finns där, att få känna sig starkare än någonsin, vilket Watt-siffrorna skvallrar om att jag är.
Söndagsintervaller är verkligen min grej.

13 kommentarer:

 1. Grymt jobbat Karin! Det är mycket watt att dra runt. Du är stark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du. De där watten kändes verkligen. Det är så kul när siffrorna blir allt högre på displayen, någonting händer i benen ändå :)

   Radera
  2. Men vad står på tavlan? Nåt pepprande? ;)

   Radera
  3. Sitter flera såna där tavlor runt väggarna, de flesta verkar handla om Ingemar Stenmark. Det är nerskrivna referat från lopp han körde eller som i det här fallet: en intervju som Christer Ulfbåge gjorde efter Ingemars VC-seger i Morzine 9:e januari 1982.
   Så värst peppande vet jag inte om det är. Man ser också sin egen spegelbild i tavelglaset, det är inte alltid en så värst vacker eller peppande syn det heller ;)

   Radera
  4. Nä det kan jag tänka mig! Är glad att vi har en spinningsal utan speglar.
   Förmodar att du nästan kan texten utantill;)

   Radera
 2. Vilken lyx att ha en wattbike på gymmet! Starkt kört!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt lyxigt! De är ju inte direkt gratis de där pjäserna. Det är förresten inte bara en, det finns två! Dubbel-lyx.

   Radera
 3. Bra jobbat, starkt att köra en 20 minutare efter de intervallerna.

  Korta intervaller är rätt kul faktiskt, även om det inte känns så för tillfället när man kör dem. Men intressant att betrakta sig själv och hur man upplever tiden så olika från intervall till intervall. Å vilan emellan även om den är lika lång så är den ju försvinnande liten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Rätt kul men inte just när man kör dem" - sammanfattar det här med kortintervaller rätt bra tycker jag!

   Radera
 4. Jag undrar jag...
  Enminutarna är på ca 5.6 W/kg (räknat på 60 kg kroppsvikt) vilket är riktigt bra. Jag kör enminutare på ungefär samma, men har aldrig testat 8-10 på raken, utan ger mig efter ett par. Men min tröskeleffekt är ungefär 60-63 procent av enminutseffekten under såna här intervaller. Om du klarar 340 W här så borde du kunna köra en bit över 200 W under en timme, och kanske 220-225 W på tjugominutare, kanske!?

  Jag tycker i alla fall att 160-170 W låter för lågt med tanke på vad du presterar i övrigt, din storlek och hur mycket du tränar. Testa högre - jag tror du klarar det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 170W är en liten bit under tröskeleffekten som sagt, men några 220W kan jag inte klämma ur mig under 20 minuter. Snarare 205W ±5 om jag är pigg och fräsch. Visst tränar jag mycket men det du sätter fingret på här är en svaghet, en aspekt som inte alls utvecklats så mycket som andra delar. Vet inte om det är "anlagen" som spökar eller om det är sättet jag tränar på som är ineffektivt i det här avseendet.

   Radera
 5. Testade nyss åtta enminutare på samma W/kg som dina, med två minuters aktiv vila mellan. Det gick, men det var kämpigt sista två. Den sista gjorde jag stående hela vägen. Monark 828E har jag.

  Det skulle vara intressant att få reda på hur kalibrerade de där Wattbike är. De kan ju visa för mycket eller för lite. Man får ju hoppas på att de visar för lite - alltid trevligast så! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt egen utsago är Wattbike fabrikskalibrerade och har en noggrannhet på i snitt 2%. Ett oberoende(?) test har gjort gällande att den är fullt jämförbar med en SRM Powermeter.
   De låga siffror jag fick fram på den för ett år sen som tämligen icke-tränad var fullt rimliga dessutom, så några glädjesiffror visar den inte direkt.

   F.ö. så ska jag snart ta och testa vad jag egentligen kan klämma ur mig under en 20-minutare resp. en timme.

   Radera