torsdag 5 juli 2018

Holmsund - pärlan vid havet

Utan havsutsikt

Det har varit allmänt dåligt med cykelutflykter bortanför våra närmsta skogar de senaste åren, av flera olika skäl. Nu under semestern tar vi igen det lite, Holmsund t.ex. har vi inte varit till på ett tag. Nära till havet, mycket platt mark med lika platt stig, men med så inihelsikes roliga tekniska utmaningar. Trots den absoluta närheten till havet lyckades vi med "bedriften" att knappt se öppet vatten överhuvudtaget, märkligt nog. Rutten vi tog har jag beskrivit förr, den ligger med bland mina turtips för mountainbike runt Umeå. 
Ryggsäckarna var för dagen fulla med mackor, kakor, kaffetermosar och så mycket vatten som rymdes. Dagen var varm och solig, det kom bara en lätt avsvalkande bris från havet. Min favorittyp av cykelväder helt enkelt, mvh solskenscyklisten. Verkligen super med en cykelpartner som också gillar riktigt bökig stigcykling, då kan vi gemensamt stångas mot de hinder som ligger i vår väg. Eller gå tillbaka en bit för att köra om det som först inte gick. Ett par tips eller lite pepp från sidlinjen för att våga och lyckas (eller faila, men då har man iallafall försökt) är ovärdeligt och utvecklande. 


Skogsstigarna i Holmsund ingår i nåt slags lednätverk, det sitter skyltar här och var som pekar på olika destinationer. Till bra hjälp för orienteringen för den som inte så hemma i trakterna. 


Första biten vi körde var i typisk skogsmark, mjuk barrtäckt mark med rötter och sten. Därefter lite blandat med inslag att fuktighet och spång. Sen en blandad björk- och granskog med så grymt mycket rötter att jag smått frustrerat skrek åt skogen att det kan omöjligt finnas så här många rötter i en och samma skog. Det kan ha varit just innan det var dags att fylla på energidepåerna med en fikapaus. Dessutom lyckades jag mangla lilltån mot en osynlig stubbe i blåbärsriset i farten, det gjorde ju sitt för humöret också, liksom myggen som fått upp vittringen på oss.
Nåväl. Fikat smakade gott, blodsockret gick upp, myggen blåste bort. Vi fick fortsätta bort mot Lövölandet där det blir mer stenhällscykling som är så roligt! 


Minns inte när det regnat senast inför turen, det må ha varit ett tag sen för alla ytor var snustorra och supergreppiga. Superkul! Utmanande och lite spännande, vi har väl lyckats stå på öronen ett par gånger där i krokarna förr. Endera hade vi mer tur nu eller så har vi utvecklat lite skills från tidigare besök, men hela den tekniska biten passerade utan fadäser. 


Lite utsikt över vatten fick vi nere vid lilla Kroktjärn som rundades innan vi påbörjade transportcyklingen tillbaka till start. Mycket kul stig runt där, så kul att jag faktiskt inte tog någon bild mer, förutom när Lena tog en liten mekpaus med en trilskande sadelstolpsklämma och Enduron fick tid att posera lite snyggt mot landskapet. 


Allt som allt en mycket trevlig cykeltur, Holmsund kan leverera riktigt fin stigcykling. Vanligtvis brukar stället också kunna leverera en fin havsutsikt och ibland ett bad också, men det uteblev visst denna dag. Nytt försök på det längre fram i sommar kanske. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar